mamaplus

În Moldova va fi creat Centrul de Justiție Familială

-
//
26.05.2022

Până la sfârșitul anului 2022, în Republica Moldova va fi creat Centrul de Justiție Familială. Serviciul va asigura un răspuns eficient și prompt, centrat pe nevoile victimei violenței domestice și violenței față de femei, a anunțat Daniela Misail-Nichitin, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne. În cadrul Centrului de Justiție Familială, specialiștii vor fi cei care urmează să se mobilizeze și să presteze servicii sub același acoperiș.

„Vorbim de eforturi comune atât din partea reprezentanților organelor de drept, sistemului de justiție, sistemului social și sistemului medical”, a specificat Daniela Misail-Nichitin.

Felicia Bechtold, secretar de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a menționat că în 2023 va fi elaborat un nou document de politică publică privind combaterea și prevenirea violenței fața de femei și a violenței în familie.

„Vom lucra la armonizarea legislației naționale în domeniile vizate ale ministerului, conform Convenției de la Istanbul, vom dezvolta serviciile în raionul Cahul și Ungheni și vom aproba cadrul normativ pentru victimele violenței sexuale”, a adăugat Felicia Bechtold.  

Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul, a intrat în vigoare în Republica Moldova la 1 mai.

Statisticile arată că fiecare a treia femeie din Republica Moldova este victimă a violenței în familie.