mamaplus

În Moldova se vor majora tarifele pentru gazele naturale din toamna acestui an

-
//
28.07.2021

Începând cu luna septembrie vom plăti mai mult pentru gazele naturale. Deocamdată, nu se știe care vor fi noile tarife, dar este cert că moldovenii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru achitarea facturilor. Anunțul a fost făcut de către directorul general al Societății pe Acțiuni "Moldovagaz", într-o emisiune la un post regional. Vestea i-a luat prin surprindere pe consumatori.

„Cresc prețurile și în Rusia și în Ucraina. Vor exista ajustări la tarife și în Republica Moldova. Avem însă un furnizor de nădejde, Gazprom, deci urmează să vedem dacă semnăm un contract nou sau îl vom prelungi pe cel vechi și atunci vom vorbi despre prețuri. Nu pot vorbi exact despre procente exacte”, a declarat Ceban.

Șeful Moldovagaz a dat asigurări că această modificare de preț nu are legătură cu schimbările politice de la Chișinău. Ceban explică scumpirea prin faptul că tarifele pentru gazul importat s-au majorat. Calculele urmează să fie făcute împreună cu Ministerul Economiei, după învestirea noului Guvern.

Menționăm că în ultimele două luni prețul la metan la bursele regionale a ajuns și la 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Dacă în primul trimestru al anului prețul mediu de import a fost de aproximativ 127 de dolari pentru o mie de metri cubi, acum costurile sunt mai mari, iar la finele anului vor creşte și va fie nevoie de o ajustare a tarifelor.