Ministerul Sănătății anunță că în centrele de familie se reia imunizarea copiilor și examinarea femeilor însărcinate. Vaccinările vor avea loc în anumite zile, iar vizitatorii se vor deplasa pe un așa numit coridor verde. Aceeași formulă se va aplica și în cazul femeilor însărcinate, care la fel se vor putea prezenta la consultații. Și celelalte consultații la medicul de familie se va face doar în baza programărilor. Până acum, conform datelor oficiale, din cei aproximativ 1300 de lucrători medicali infectați cu noul coronavirus aproape 7 la sută o reprezintă angajații medicinei primare.
Cei care vor avea nevoie de o consultație la medicul de familie vor trebui, obligatoriu, să se programeze. În caz contrar, riscă să nu fie lăsați să intre în cabinetul medical. În cazul în care persoanele vor acuza simptome specifice coronavirusului, cum ar fi febră, tuse, nas înfundat, dureri de cap, atunci trebuie să discute cu medicul la telefon, dar să nu vină personal la instituția medicală. În acest fel, nu va expune și alte persoane la infecție.
De asemenea, după expirarea stării de urgență se va relua imunizarea copiilor și consultarea gravidelor, conform protocoalelor medicale.
„Vor fi stabilite în instituțiile medicale zile anumite de imunizare ori crearea traseelor verzi pentru acești copii, la fel și pentru femeile însărcinate. Examinarea gravidelor va continua în același ritm, cu crearea zonelor verzi, pentru a evita contactarea cu alte persoane”, susține Tatiana Zatîc, șefă de secție în cadrul Ministerului Sănătății.
Potrivit autorităților, respectarea programărilor va fi nu doar în beneficiul angajaților medicali, ci și în favoarea vizitatorilor, care nu vor evita îmbulzeala și statul sub ușa doctorului.
„Toate acele măsuri care țin de accesul la servicii medicale, vor fi reluate in condiții sigure, cu respectarea cerințelor, strict stabilit și programat, cu asigurarea dezinfecției suprafețelor, cu timp pentru aerisirea încăperilor”, a mai adăugat Zatîc.
De asemenea, Ministerul Sănătății își mai propune să relanseze spitalizările, însă, pentru început, va fi vorba de intervențiile chirurgicale care necesită o zi de aflare în spital și un procent mic de anestezie. Iar o altă etapă va fi relansarea serviciilor de reabilitare pentru pacienții care au suferit infarct miocardic acut, accidente cerebrale și traumatisme.