mamaplus

În Moldova se nasc tot mai puțini copii. Din ce cauză se întâmplă acest fenomen

-
//
05.04.2021

Numărul copiilor care se nasc în țară este în continuă descreștere. Conform Biroului Național de Statistică, în anul 2020, s-au născut cu aproape 2000 de copii mai puțin decât în 2019, iar această tendință se atestă deja de mai bine de trei decenii la rând. Astfel, potrivit experților, populația îmbătrânește, iar potențialul de reproducere al populației este total epuizat. Acestă situație alarmantă este cauzată, în principal, de factori economici și sociali, de migrația populației, dar și de noile standarde și valori ale societății.

Faptul că, în țara noastră, de la an la an, scade numărul nou-născuților este confirmată, în primul rând, de statisticile din maternități. Alina Bejan, șefa Centrului Perinatologic și vicedirector pe probleme obstetrical-ginecologice la Spitalul clinic municipal „Gheorghe Paladi” din Chișinău, consideră că situația, la nivel de țară, este una foarte îngrijorătoare. Având o experiență de 30 de ani de activitate în cadrul maternității, ea spune că, în 2020, numărul nașterilor pe țară s-a micșorat cu peste 10500 de copii, față de acum cinci ani.

Potrivit șefei Centrului Perinatologic, în prezent, în mediul urban, prevalează nașterile în rândul femeilor trecute de 30 de ani, în timp ce, în mediul rural, crește numărul nașterilor în rândul adolescentelor. Totodată, circa 40 la sută dintre femeile care nasc la maternitatea nr.1 din Chișinău sunt la primul lor copil, în timp ce altele – 60 la sută – sunt la a doua sau a trea naștere.

Oamenii cu care am discutat spun că, în zilele noastre, este greu să iai decizia de a aduce pe lume un copil. În primul rând, oamenii trebuie să aibă un loc stabil de muncă, fapt ce le-ar asigura un venit. Asta pentru că, potrivit lor, să crești un copil presupune foarte multe cheltuieli care, deși sunt prevăzute, uneori te depășesc. Un alt factor important este nesiguranța în partenerul ales. Din cauza îndoielilor, multe cupluri nu se hotărăsc să dea viață unui copil.

Psihologii au explicația lor, atunci când e vorba despre scăderea natalității. Totul se întâmplă din motiv că s-au schimbat valorile și standardele din societate. Acest lucru începe de la faptul că femeile au studii, s-au emancipat și acum pot decide dacă doresc sau nu să devină mame și când să facă un copil. În plus, în ultimii ani iau amploare așa fenomene ca „relația perfectă” și ”cultul copilului”.

Și demografii spun că, de mai bine de trei decenii, rata de reproducere a populației din țară este în cădere liberă. Întreg potențialul de reproducere este epuizat, iar acest fenomen este cauzat, în special, de migrația populației. După ce un membru al familiei pleacă peste hotare, la scurt timp, pleacă și cel de-al doilea împreună cu copiii. Acest fapt este reflectat în datele statistice, care arată că numărul copilor de până la 18 ani care migrează este foarte mare.

Pentru a înregistra creșterea natalității, statul trebuie să implementeze politici de dezvoltare durabilă, care să asigure confortul social și financiar al cetățenilor, mai spun experții.