mamaplus

Moldova intră într-un noul val de COVID-19. O gravidă și un bebeluș, infectați cu varianta Omicron

-
//
11.01.2022

În Republica Moldova, au fost confirmate prin secvențiere 16 cazuri de varianta Omicron a COVID-19, ceea ce înseamnă că intrăm într-un nou val de pandemie apogeul căruia va fi luna februarie. Printre acestea, este infectată o femeie însărcinată și un bebeluș de două luni. Noile informații despre situația epidemiologică din țară au fost oferite de către Nicolae Jelamschi, directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, 11 ianuarie 2022.

„ANSP deține un singur set de teste, un chit de teste pentru secvențiere, care în conformitate cu coeficientul termic poate presupune ce variantă de virus este în această probă. Din aceste 38 de probe, 29 au fost amplificate, 16 fiind preselectate pentru a fi secvențiate, la toate fiind depistată varianta Omicron”, a mai subliniat directorul ANSP.

Potrivit directorului ANSP, asta înseamnă că 10 la sută din probele pozitive, pasibile de examinare, indică prezența variantei Omicron, adică în populație ar fi cam aceeași repartizare procentuală. Caracteristicele persoanelor infectate cu Omicron sunt următoarele: 11 bărbați și cinci femei (gen); 12 sunt în Chișinău, doi din Durlești, unul din Transnistria și unul din raionul Strășeni (geografic); 20-29 de ani avem trei cazuri, 30-39 – patru cazuri, 40-49 – trei cazuri, 50-59 – un caz și mai multe de 60 de ani avem patru cazuri (vârsta).

„Bebelușul se află în Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii. Până acum, în jur de cinci mii de copii s-au imunizat anti-Covid-19. Din cei asimptomatici doreau să se întoarcă în țările de unde au venit și, când au făcut testul PCR pentru a pleca, au fost depistați ca purtători”, a mai adăugat Nicolae Jelamschi.

La fel cu referire la declarațiile lui Nicolae Jelamschi, Delta, față de Omicron, rămâne dominantă, cu un coeficient de 90 la sută. Noul val din cauza la Omicron va fi până la Paști. Respectiv, sfârșitul lunii februarie va fi apogeul, după care vor descrește cazurile.

În țară, sunt confirmate 380.290 de mii de cazuri Covid-19, dintre care 364.323 de persoane s-au tratat, însă avem 10.363 de decese și 5.929 de cazuri active. 96 de pacienți sunt în stare extrem de gravă prin spitale. Cele mai afectate grupe de vârstă rămân cetățenii de peste 70 de ani.