mamaplus

În Moldova există riscul izbucnirii unui focar de poliomielită sau rujeolă în rândul copiilor

-
//
22.03.2022

Epidemiologii susțin că în Republica Moldova există riscul izbucnirii unui focar de poliomielită, rujeolă, difterie şi tuberculoză. Potrivit experților, asta se întâmplă pe fundalul valului de refugiați din Ucraina, dintre care jumătate sunt copii. Specialiştii mai atrag atenția că rata mică de vaccinare din Ucraina pentru anumite boli poate fi un risc pentru populația țării noastre, chiar dacă 97 la sută din copii sunt vaccinați.

Acum, Ministerul Sănătății lucrează asupra mecanismului de a-i imuniza pe copiii refugiați din Ucraina.

„Sigur că se poartă discuții în jurul unui pericol iminent de a avea focare de maladii periculoase infecțioase în Moldova, dat fiind faptul că poliomielita, rujeola şi tuberculoza prezintă un pericol iminent în cazul fluxului unui număr mare de refugiați din Ucraina”, a declarat Inga Pasecinic, membru al Comitetului Național de Imunizări.

Experții de la noi susțin că cea mai mare îngrijorare o reprezintă virusul de poliomielită, care a fost eradicat acum câțiva ani în Moldova, asta în timp ce, la sfârşitul anului trecut, peste 20 de copii şi tineri din Ucraina au fost diagnosticați cu poliomielită. În țara vecină, în anul 2021, doar jumătate dintre copii erau vaccinați contra poliomielitei, boală care se răspândeşte prin aer şi poate provoca paralizie.

Un alt pericol este difteria, care a reapărut în 2019 în Ucraina

Şi această boală a fost eradicată complet din țara noastră de câțiva ani. În 2020, OMS a raportat în țara vecină mai multe cazuri de difterie - un virus extrem de contagios, care poate evolua în epidemie şi are o rată de deces de 50 la sută. Şi focarele de rujeolă au apărut acum câțiva ani în Ucraina, iar țara noastră a înregistrat şi cazuri de import.

Experții au remarcat că Moldova este lider în Europa de Est la vaccinarea copiilor contra tuturor bolilor infecțioase, cu o rată între 93-97 la sută.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă autorităților de la Chişinău să înceapă vaccinarea copiilor refugiați din Ucraina, dar problema este că mecanismul este abia în faza de început. Experții susțin că Moldova are suficiente stocuri de vaccinuri. Între timp, România a anunţat că în zona de frontieră vor fi deschise centre speciale de imunizare, unde refugiații doritori se pot vaccina.