Boala gură-mână-picior este o infecţie virală acută, cauzată de virusul Coxsackie A16, ce face parte din familia de virusuri denumite non-polio enterovirus. Boala se poate manifesta atât la adulți, cât şi la copii, însă cel mai frecvent apare la micuții cu vârsta de până la cinci ani. Specialiştii în tratarea bolilor contagioase menționează că nu există un tratament specific contra acestei boli, ea fiind tratată după simptomele pe care le manifestă fiecare pacient în parte.
Primul semn al bolii este febra, apoi apar leziunile ulcerative din gură cu durere în gât, scăderea apetitului şi modificarea stării generale. După aproximativ două zile, apar erupțiile veziculoase.
Boala se vindecă în şapte-zece zile. Este o boală autolimitată, adică organismul reuşeşte singur să neutralizeze virusul. După vindecare, copilul rămâne cu imunitate împotriva virusului, dar asta nu înseamnă că nu poate să mai contracteze boala, care se poate repeta sub forma unei noi infecții.
Specialiştii în sănătate menționează că se atestă o creştere în rândul copiilor infectați. Cei mici contractează boala prin mai multe moduri care uneori sunt neglijate de părinți.
„Se transmite maladia atât pe cale aerogenă, cât şi prin mecanismul fecal oral, adică şi la contactul cu persoanele apropiate, şi la contactul cu obiectele contaminate, şi prin intermediul mâinilor murdare, prin intermediul apei care conține agentul cauzal sau chiar prin intermediul unor alimente”, spune Diana Vlad, medic infecționist.
S-ar putea să te intereseze și articolul Pediatrul Dorina Agachi: „Boala gură-mână-picior afectează cel mai des copiii sub vârsta de 5 ani”
Specialiştii menționează că nu există un tratament specific pentru boala gură-mână-picior. Maladia se tratează în baza simptomelor pe care le acuză copiii.
În comparație cu anul trecut, în care nu au fost pacienți diagnosticați cu infecția enterovirus, anul acesta este unul dificil, spun medicii, deoarece numărul de adresări este unul sporit, începând cu luna iulie care este o perioada obişnuită a creşterii enterovirozelor.
În acest an, majoritatea copiilor afectați de perioada enterovirozelor au manifestat sindromul gură-mână-picior şi herpangina.