mamaplus

În Moldova ar putea fi introdusă vaccinarea obligatorie pentru unele categorii de cetățeni

-
//
28.10.2021

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică ar putea introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID pentru medici, profesori sau pentru angajații din domeniul HoReCa. Declarația a fost făcută de coordonatorul campaniei de imunizare, Ninel Revenco, în cadrul emisiunii „În centrul atenției” de la Publika TV.

„Suntem în „zona roşie”, avem 308 cazuri la 100 de mii de populație, adică este „zona roşie”. Deci, suntem deja ca în stare în război, când ordinele nu se discută, ci se execută. Eu personal susțin asemenea propuneri, nu pentru că vrea să vă impun această vaccinare, dar pentru că vreau să vă protejez de COVID-19, ca să nu mai avem victime”, a menționat Ninel Revenco.

Expertul în sănătate susține că imunizarea obligatorie şi restricțiile pentru cei nevaccinați şi-au demonstrat deja eficiența în mai multe țări: „Mai bine de jumătate de an toți au fost rugați foarte frumos, acum cred că e timpul să luăm măsuri mult mai drastice, oamenii deja trebuie să fie obligați. De exemplu, în Franța, Spania, Portugalia au fost proteste, dar ei totuşi au ajuns la o rată de vaccinare de 98% printre cei maturi”.

Ion Cojocari, preşedintele raionului Glodeni, care se află pe locul trei după numărul de cazuri de COVID-19, a declarat în cadrul emisiunii că oamenii refuză vaccinarea din cauza informațiilor false.

„Există două mari probleme cu care ne confruntăm şi cu care se confruntă lucrătorii medicali din raionul Glodeni. Cea mai mare provocare este dezinformare în rândul populației, care este tot mai mult online, pe rețele de socializare. În unele biserici chiar preoții sau parohii mai promovează aceasta idee anti-COVID, adică împotriva vaccinării”, a spus Ion Cojocari.

În prezent, în Republica Moldova rata de vaccinare împotriva COVID-19 abia ajunge la 25%.