mamaplus

În Moldova, 22 de cupluri de vârstă reproductivă din 100 nu pot concepe un copil

-
//
09.11.2020

Mii de familii din ţara noastră suferă de infertilitate. De fapt, suntem campioni la acest capitol. 22 de cupluri de vârstă reproductivă din 100 sunt diagnosticate cu imposibilitate de a avea un copil. În timp ce trebuie să treacă prin zeci de investigaţii costisitoare şi îndelungate, familiile se confruntă şi cu un adevărat colaps emoţional, care în unele cazuri duce şi la divorţ.

Dacă acum 20 de ani era o raritate ca o femeie de 30 de ani să vină la medic şi să spună că nu poate concepe un copil, acum aceasta este o realitate dură cu care se confruntă zi de zi ginecologii-obstetricieni din Moldova. Toxinele din mediu, efectele accidentului de la Cernobâl, consumul de alcool şi a alimentelor nesănătoase, dar şi lipsa educaţiei sexuale au dat naştere unei generaţii sterile care trebuie să-şi recapete, la propiu, dreptul de a putea avea urmaşi. 

„Acum când un cuplu îşi doreşte să aibă un copil, atât femeia, cât şi bărbatul au o serie de probleme, bărbaţii o calitate proastă a spermei, iar femeile pot să aibă boli cu trasmisie sexuală care afectează trompele uterine şi ele practic nu pot avea copii. Contingentul nostru de baza acum sunt pacientele de 35-36, 30 rar vin pacientele sub 30”, a declarat Veaceslav Moşin, medic ginecolog.

Începând cu anul 2017, şi autorităţile de la Chişinău au implementat un program prin care statul finanţează parţial o singură procedură de reproducere asistată. Asta în cazul în care soţii întrunesc anumite condiţii. 

„Dosarul pentru cuplul care trebuie să beneficieze de această procedură se îndeplineşte la etapa de medicină primară, prin medicul de familie şi medicul ginecolog de sector. Culplul trebuie să întrunească una din criteriile principale, aceasta este lipsa trompelor uterine, sau impermebialitate trompelor, două lapaorscopii în amamneză, tratament prin endometrioză prin laporoscopie diagnisticată şi tratament nu mai puţin de doi ani”, a menţionat Ala Spinei, şefa comisiei de evaluare.

În trei ani au fost oferite peste 200 de intervenţii de acest fel doar că din cauza pandemiei, potrivit medicilor, la 80 de proceduri preconizate pentru anul 2020, au fost depuse de două ori mai puţine dosare.