Modificări în regulamentul pentru obținerea permisului de conducere

Modificări în regulamentul pentru obținerea permisului de conducere

-
//
04.03.2016

Conducătorii de vehicule vor beneficia de examinare medicală în baza unor reglemetări noi. Ieri, 2 februarie, în cadrul şedinţei de Guvern a fost votat un Proiect de hotărâre de Guvern în acest sens. Noile reglementări vor permite cetăţenilor Republicii Moldova să conducă vehicule, inclusiv în spaţiul european, şi vor contribui la crearea condiţiilor necesare pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi.

Modificări în regulamentul pentru obținerea permisului de conducere

Potrivit Proiectului hotărârii Guvernului, au fost introduse modificări pentru conducătorii de vehicule, care suferă de afecţiuni oftalmologice, diabet zaharat, epilepsie sau sindromul de apnee în somn, etc. Prevederile respective reglementează normele medicale, în dependenţă de formele şi frecvenţa manifestării maladiilor, precum şi stipulează situaţiile în care este admisă conducerea vehiculului pentru aceste persoane.

La fel, în proiect au fost incluse prevederi suplimentare ce ţin de valabilitatea adeverinţei medicale, eliberate persoanelor considerate apte pentru conducerea vehiculului. Astfel, termenul de valabilitate a adeverinţei va fi de 10 ani pentru persoanele cu vârsta până la 65 ani şi 3 ani pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Autoritatea medicală competentă va decide în cadrul unei Comisii specializate aptitudinea persoanei pentru conducere, menționând, la necesitate, în adeverința medicală restricțiile cu caracter medical și termenul de valabilitate a adeverinței.

Menţionăm că Proiectul hotărârii Guvernului a fost elaborat în contextul liberalizării regimului de vize şi liberei circulaţii în spaţiul european, care invocă necesitatea stringentă de racordare a legislaţiei naţionale în domeniul siguranţei rutiere în corespundere cu recomandările şi cerinţele Directivelor Europene.

Sursa: diez.md