mamaplus

Ministra Sănătății confirmă că fetița de un an și 7 luni din Anenii Noi a fost violată

-
//
08.08.2022

Fetița de un an și șapte luni, din raionul Anenii Noi, a fost violată, susține ministra Sănătății, abordată de jurnaliști la acest subiect. Poliția raională îl acuză de această infracțiune pe bunicul ei, în grija căruia fusese lăsată. Suspectul, în vârstă de 44 de ani, se află acum în arest și beneficiază de asistența juridică a unui avocat din oficiu.

Bărbatul a atacat mandatul de arest, nefiind de acord. În paralel cu investigațiile poliției, și ministerul Sănătății a dispus o anchetă, pentru a afla dacă în noaptea tragediei medicii de la Anenii Noi și de la Institutul Mamei și Copilului au respectat protocolul.

„- Am discutat cu echipele, am ajuns la concluzia că au fost încălcate cerințele acestui protocol.
 - Ce încălcări?
 - De asta și am rugat ca să intervină comisia și să urmărească fiecare pas al respectării protocolului. Este prematur să vin doar cu opiniile mele.
 - Cine face parte din comisie? Conform informațiilor noastre ar fi tot medici de la Institutul Mamei și Copilului...
 - Nu, nici într-un caz. Informațiile dvs sunt total greșite. Nicidecum nu poate să existe în comisie persoane care ar avea conflicte de interese”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Raportul comisiei speciale ar urma să fie gata la sfârșitul acestei săptămâni. În funcție de concluzia specialiștilor, se va decide soarta medicilor implicați în acest scandal. Ca astfel de cazuri să nu se mai repete, iar victimele violurilor sau ale abuzurilor sexuale să fie investigate conform protocolului, ministra propune instruirea repetată a cadrelor medicale.

„Să instruim medici, dacă depistăm că nu cunosc, să mai trecem în revistă toate cerințele acestui protocol, să ne asigurăm că acest protocol este în toate departamentele de primiri urgente”, susține Ala Nemerenco.

Totodată, ministra sănătății a confirmat că fetița de un an și 7 luni a fost violată.

„Da, acesta este constatat. Dar noi tot trebuie să constatăm dacă toate procedurile au fost respectate cu rigoare”.

Ministerul Sănătății a fost sesizat de Centrul de Medicină Legală, care a constatat abateri. Cazul a fost înregistrat acum o săptămână, în raionul Anenii Noi. Fetița de un an și șapte luni a fost lăsată în grija bunicului. Când mama a revenit acasă, a găsit-o însângerată în zona intimă. Bărbatul a fost reținut, iar mai apoi a fost plasat în arest, în penitenciarul 13. Surse din poliție afirmă că suspectul își recunoaște parțial vina, menționând că era beat și nu-și amintește ce s-a întâmplat.