mamaplus

Ministerul Muncii: Femeile însărcinate pot beneficia de salariu și indemnizație

-
//
25.09.2023

Femeile însărcinate care aleg să activeze în perioada concediului de maternitate pot beneficia concomitent de salariu și indemnizație de maternitate acordată lunar, conform noilor prevederi ale cadrului normativ, aprobate recent.

mamaplus

Precizările au fost făcute de reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Socialele în cadrul recentei rubrici lansate „Întrebarea săptămânii”, transmite Moldova1.

Astfel, continuarea sau reluarea activității de muncă se face în baza cererii scrise a salariatei, cu prezentarea concluziei medicale privind starea de sănătate, eliberată de instituția medico-sanitară la care se află la evidență, și de comun acord cu angajatorul. Activitatea de muncă în perioada concediului prenatal nu poate depăși 36 de săptămâni de sarcină.

„Concediu de maternitate, care include concediul prenatal și concediul postnatal, se acordă începând cu a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul nașterilor complicate ori a nașterii a doi copii – de 140 zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu trei și mai mulți copii, indemnizația de maternitate se acordă la termenul de 24 săptămâni de sarcină, pe o perioadă de 182 de zile calendaristice”, reamintește instituția.

Pe perioada concediului de maternitate, femeile asigurate au dreptul la indemnizație de maternitate care se acordă lunar, în mărime de 100% din venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat. Totodată, conform noilor prevederi, indemnizația de maternitate poate fi calculată din venitul asigurat al unuia dintre soții asigurați, care va determina o valoare mai mare a indemnizației de maternitate.

De această indemnizație beneficiază și femeile neasigurate, din contul venitului asigurat al soțului, dacă acesta confirmă un stagiu total de cotizare de cel puțin trei ani sau de cel puțin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat.

La sfârșitului lunii decembrie 2022, deputații au aprobat un proiect de lege privind unele modificări la Codul Muncii și care au intrat în vigoare la 1 martie.

Până atunci, femeile care decideau să iasă la muncă pe perioada concediului de maternitate puteau beneficia doar de salariu, nu și de indemnizație.