Ministerul Educației a interzis colectarea ilicită a banilor în instituțiile de învățămînt

Ministerul Educației a interzis colectarea ilicită a banilor în instituțiile de învățămînt

-
//
15.09.2016

Ministerul Educației a interzis managerilor, cadrelor didactice, dar și părinților, să colecteze ilicit bani pentru procurarea manualelor, alimentația copiilor, crearea grupelor cu program prelungit ș.a. în instituțiile de învățămînt general din țară, informează MOLDPRES.

Ministerul Educației a interzis colectarea ilicită a banilor în instituțiile de învățămînt

Ministrul Educației, Corina Fusu, a declarat astăzi în cadrul unui briefing că, în acest sens, pe 7 septembrie curent a emis o dispoziție pentru a evita tentativele de colectare ilicită a banilor, pentru a responsabiliza cadrele didactice, manageriale, organele locale în domeniul educațional, dar și părinții.

„Cele mai multe sesizări de la părinți au fost făcute vizavi de colectarea banilor pentru închirierea sau procurarea manualelor. În aceste condiții, ministerul aduce la cunoștința tuturor părinților că elevii claselor I-IV primesc manualele gratuit, fără a achita taxa de închiriere, iar Abecedarul este oferit cadou tuturor copiilor din clasa I. Prin schema de închiriere sînt distribuite manuale pentru elevii din clasele de gimnaziu și liceu. Taxa de chirie nu este stabilită arbitrar de către profesori sau directori, ci este aprobată anual prin ordinul ministrului Educației”, a afirmat oficialul.

Totodată, Fusu a precizat că în școli nu este permisă organizarea grupelor sau claselor cu ore de meditație, iar desfășurarea lecțiilor particulare este strict interzisă. De asemenea, în instituțiile unde nu există asociații de părinți nu poate avea loc colectarea banilor pentru fondul școlii, fondul clasei sau alte organizații. Crearea asociațiilor este doar dorința și inițiativa părinților, iar aderarea la acestea este benevolă. „Pentru a activa în cadrul legal, asociațiile trebuie să fie înregistrate la Ministerul Justiției sau la organele administrației publice locale”, a precizat ministrul.

În context, Corina Fusu a menționat că „managerii și cadrele didactice pot colabora cu asociațiile, dar nicidecum nu pot impune părinții să strîngă bani pentru necesitățile școlii sau cele personale. Nu există acte normative care ar admite sau recomanda colectarea unor sume bănești în alte scopuri decît cele prevăzute de legislație”.

Pentru a preveni astfel de cazuri, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Național vor efectua în perioada lunilor septembrie-octombrie, controale neplanificate în școlile și grădinițele din țară.

Din 2015 și pînă în prezent, la Inspectoratul Școlar Național au fost depuse trei cereri privind colectarea ilicită de bani. De asemenea, cazuri similare au fost semnalate în presă și pe internet.

Sursa: Moldpres.md