mamaplus

Mii de copii ucraineni răpiți sunt ținuți în Rusia: „Li se spune că vor fi trimiși în armată și că vor trebui să apere Rusia”

-
//
10.07.2023

Presiunea crește pentru Vladimir Putin. Revolta grupării Wagner a ridicat semne de întrebare cu privire la stabilitatea aparatului de stat. Și mai este și mandatul de arestare emis împotriva președintelui de către Curtea Penală Internațională, pentru deportarea a mii de tineri ucraineni. Tineri ca Igor. Este unul dintre cei aproape 20.000 de copii răpiți, parte a crimelor de război comise de Rusia. Doar câțiva dintre ei s-au putut întoarce acasă. Igor este unul dintre norocoși, scrie Digi24.

mamaplus

Igor are 16 ani. Îi place gimnastica și trăiește în sudul Ucrainei. Timp de peste patru luni a fost reținut în Rusia, fără să aibă voie să meargă acasă.

Igor Lisevici, ucrainean răpit de ruși: Mă săturasem să stau acolo. E mare lucru să te întorci în Ucraina, pentru că mulți nu mai ajung deloc.

La scurt timp de la începutul războiului, soldații Moscovei au invadat regiunea. După opt luni de ocupație, Igor a fost invitat să participe la o tabără de vacanță în Rusia, departe de front. Mama lui a fost de acord. Mai târziu, militarii ucraineni au eliberat regiunea natală a lui Igor, dar băiatul nu a putut pleca din tabără.

Spune că peste 1.000 de alți copii și adolescenți ucraineni au fost cu el în Rusia.

Mama lui s-a temut că s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată.

Natalia Lisevici, mama lui Igor: Am fost șocată. A fost șocant să-mi trimit copilul în vacanță, fără să știu dacă se va termina vreodată. M-am gândit că s-ar putea să nu-l mai văd.

O organizație caritabilă i-a spus ce să facă. Ea însăși l-a adus înapoi – o călătorie de două săptămâni, pe teritoriul rusesc. Organizația respectivă a planificat și plătit drumul.

Când a sosit acolo, totul a decurs repede. I-au fost verificate documentele, a semnat un formular și Igor a fost lăsat să plece. A trebuit, oare, să plătească pentru eliberarea lui?

Natalia Lisevici, mama lui Igor: Nu, nu. Nu a fost vorba de bani.

Igor nu e un caz izolat. Televiziunea rusă susține că acești copii sunt salvați din haosul războiului de către părinți adoptivi. Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, a devenit imaginea programului.

„Ai adoptat un copil din Mariupol?”, a întrebat-o Vladimir Putin. „Da.” – „Unul mic?”- „Nu, are 15 ani. Acum știu ce înseamnă să fii mama unui copil din Donbas.”

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova, pentru rolul lor în deportarea ilegală a copiilor.

Între timp, în Ucraina s-au mai întors câțiva copii.

Daria Kasianova, de la „SOS Satele Copiilor Ucraina”, ajută la pregătirile necesare.

Daria Kasianova, membra unui ONG: Am primit deja unele refuzuri. Sunt copii pe care nu i-am putut lua înapoi, deși au rude aici care au completat toate actele. Sunt copii care încă așteaptă să se întoarcă. Li se spune că vor fi trimiși în armată, că vor trebui să apere Rusia. Acolo este multă propagandă anti-ucraineană.

Și totuși, cum reușesc să-i reunească pe copiii răpiți cu părinții lor? Cooperează oare Rusia – și așteaptă Moscova ceva în schimb?

Daria Herasimciuk, comisar pentru drepturile copiilor: Nu se face cu acordul Rusiei, nu este un schimb.

Nastia a petrecut luni întregi într-o tabără, în Crimeea ocupată. A realizat ea însăși aceste imagini – iat-o pe mama ei. Nastia spune că la început a fost doar o tabără de vacanță, plină cu copii din Ucraina. Dar apoi, plecarea lor a tot fost amânată.

Nastia, ucraineancă răpită de ruși: Când trecuse deja o lună în plus, ne-au spus: Poate vei pleca, poate nu. Mai târziu, au zis că a fost o evacuare. Că acolo e război, așa că nu are rost să mă întorc.

Nastia spune că directorul taberei a fost în contact cu oficialii ruși, de la care a primit ordine.

Nastia, ucraineancă răpită de ruși: Le-am cerut să ne lase să mergem acasă, că vrem să plecăm. Și apoi ne-au strigat că părinții ar trebui să vină să ne ia și că nu se știe cât timp vom sta acolo.

Mama Nastiei, Liudmila, a mers și ea să-și recupereze fiica. Organizația caritabilă a învățat-o ce să declare la graniță: nu trebuie să spună că își ia fiica înapoi, ci doar că o vizitează.

Liudmila, mama Nastiei: Mulți părinți au rămas acolo. Mulți. Unii au rude acolo și au vrut să rămână. Dar mulți dintre copii pur și simplu nu au fost eliberați. Este o strategie – să răpești copiii, să-i suni pe părinți și apoi să le oferi acte și bani, ca să fie toți împreună.

Nastia și mama ei discută acum dacă să plece din Ucraina – poate în Cehia sau Polonia. Sunt printre cei norocoși – mulți alți copii ucraineni au rămas undeva în Rusia.