mamaplus

Mii de copii mor în fiecare an din cauza infecției cu rotavirus. Rezerva de vaccin, pe cale să se epuizeze

-
//
15.08.2022

Rezerva de vaccin pentru prevenirea infecției mortale cu rotavirus la copii s-a epuizat sau este pe cale să se epuizeze în Kenya, Tanzania, Senegal și Camerun, au declarat pentru Reuters oficiali apropiați de distribuția vaccinului.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că până la 200.000 de copii mor în fiecare an din cauza acestei infecții extrem de contagioase, care este principala cauză la nivel mondial a gastroenteritei severe și deshidratante la copiii cu vârsta sub cinci ani. Oficialii din Kenya, Tanzania, Senegal și Camerun nu au avut o reacție imediată la solicitările transmise din partea Reuters.

Un deficit de aproximativ 4 milioane de doze de vaccin

GSK, compania producătoare, a confirmat că există un deficit de aproximativ 4 milioane de doze din vaccinul său Rotarix în acest an, cu o scădere la 42 de milioane de la 46 de milioane preconizate. Producătorul britanic de medicamente și-a redus deja livrările convenite cu 10 milioane pe an pentru perioada 2022-2028, a declarat Gavi, Alianța pentru vaccinuri.

GSK a recunoscut scăderea ofertei și a declarat că urmărește planuri pentru a rezolva deficitul.

„GSK a comunicat către Gavi, la începutul acestui an, cu privire la provocările de producție care au dus la o scădere neplanificată și pe termen scurt a producției de Rotarix pentru 2022, pentru care planurile de atenuare a priorităților sunt pe deplin în vigoare”, a declarat un purtător de cuvânt al GSK.

GSK nu a oferit detalii suplimentare cu privire la problemele de fabricație sau la planurile care au fost puse în aplicare.