mamaplus

Mieii de Paște au apărut în vânzare: Cu cât s-a scumpit carnea

-
//
18.03.2023

Până la Paște au mai rămas câteva săptămâni, iar oamenii au început să cumpere din pieţe sau chiar de la stâne, carne de miel pentru masa de sărbătoare. Cei mai solicitați sunt mieii care cântăresc mai mult de patru kilograme.

mamaplus

În pieţe, un kilogram de carne costă 120 de lei, cu 20 la sută mai mult faţă de anul trecut, transmite Tvr Moldova.

Victor Rotaru, din comuna Cărpineni, raionul Hânceşti, are o stână la periferia localităţii, unde creşte 120 de oi. Spune că acest an e mai sărac în miei, iar întreţinerea e tot mai costisitoare, lucru care se va răsfrânge şi asupra preţului cărnii de miel. 

VICTOR ROTARU, crescător de oi: „Cred că în jur la vre-o 150 de miei o să fie anul acesta. – E un an roditor? – Nu prea! – De ce? – Sunt ani în care oile produc mai mult şi fată mai mult câte doi. Anul acesta au fătat vreo 50 de capete şi doar 12-13 au câte doi mei, în rest câte unu”. Îngrijirea mieilor necesită timp, dar şi experienţă. Din acest motiv, proprietarul este ajutat de soţie. 

TATIANA PĂDUREANU: „Necesită destul de mult timp de a dedica lor pentru că sunt sensibili mai ales când oaia nu prea acceptă să-i sugă laptele şi trebuie să stai aproape, să stai atent să manânce laptele, aşa o zi până îşi vine el în fire”. Crescătorii de oi au început să adune deja comenzi pentru Paşti.

VICTOR ROTARU, crescător de oi: „De exemplu clienţii mei, ei mă sună şi îmi spun din timp că au nevoie de miei înainte de Paşti. Eu sper să-i vând să nu am de a face cu magazinele, să te duci cu ei prin magazine. Se încep problemele, nu ai timp. Sunt mai multe nuanţe”. 

În prezent, un kilogram de carne de miel se vinde în pieţe cu 120 de lei, însă prețul ar putea creşte înainte de Paște, spun comerciaţii. Basarabenii spun că, în pofida preţurilor usturătoare, nu vor renunţa la tradiţia de a avea pe masa de Paşti carne de miel.

În acest an, creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului pe 16 aprilie.