mamaplus

„Mi-au luat totul. Mi-au luat prințesa”. Mărturiile cutremurătoare ale mamei Rozei, fetița româncă de 5 ani ucisă în Franța

-
//
28.04.2023

Moarte șocantă în familia unor români stabiliți în Franța. Trupul fetiței lor, în vârstă de cinci ani, a fost găsit într-un sac de gunoi, ascuns în apartamentul unui adolescent cu probleme psihice, relatează protv.ro.  

mamaplus

Fetița fusese dată dispărută de mama ei, care o lăsase pe treptele din fața casei. Un vecin de 16 ani a susținut inițial că a văzut-o pe copilă, dar jandarmii au găsit-o moartă chiar în locuința lui.

Copila de origine română a fost găsită fără suflare în localitatea Rambervillers, din nord-estul Franței, acolo unde locuia cu părinții ei. Mama ei povestește că a dus-o într-o piață de lângă casă pentru a se juca, dar pentru că nu au găsit pe nimeni la locul de joacă, s-au întors acasă. Femeia spune că a lăsat-o pe fetiță pe treptele locuinței, ca să aibă grijă de sora ei mai mică, dar când s-a întors, Roza dispăruse.

Femeia a anunțat dispariția copilei sale la ora 15:00. La fața locului au ajuns polițiștii, care au pus întrebări celor prezenți, inclusiv unui adolescent de 16 ani. Într-un discurs incoerent, acesta le-a spus polițiștilor că a văzut-o pe fetiță. O oră mai târziu, băiatul a sunat la jandarmerie și le-a spus că a găsit trupul fetei într-un sac, în fața casei. Când au ajuns, forțele de ordine au descoperit că fetița moartă nu era afară, ci în apartamentul în care tânărul locuia.

Suspectul este descris drept instabil de mai mulți martori. Presa franceză notează că apartamentul în care a fost găsit trupul copilei de cinci ani aparține mamei suspectului, și e situat la 300 de metri de casa părinților fetei. Un vecin le-a spus reporterilor că adolescentul l-ar fi întrebat în aceeași zi în ce containere ar putea depozita sacii de gunoi. Alți martori spun că tânărul se plimba de câteva zile pe străzile orașului și acosta fetițe sub pretextul că are o pisică pe care vrea să le-o arate.

Adolescentul a ales să nu facă declarații cu privire la acuzațiile care i se aduc. Acesta a fost descris de o rudă ca având „probleme mintale încă din copilărie”.

Se pare că băiatul ar fi fost lăsat de părinți, anterior trăind într-un mediu violent alături de familie.

Mama fetiței de cinci ani, declarații sfâșietoare

„Durerea este prea mare, nu va dispărea niciodată”, le-a spus Bianca, mama fetiței, reporterilor, notează Mirror, citată de romania.postsen.com.

Mama îndurerată a arătat apoi cu degetul spre autoritățile franceze. Ea se întreabă de ce suspectul de crimă a fost eliberat din spitalul de boli mintale.

„Ei spun că în urmă cu două săptămâni a fost închis într-un spital de psihiatrie. De ce l-au externat?”, spune femeia. „Vreau să se facă dreptate, să nu mai lăsăm bolnavii mintal afară. Ei nu distrug o singură viață, ci viața întregii familii. Mi-au distrus viața, toate amintirile cu fiica mea, toate planurile, mi-au luat totul. Mi-au luat mica mea prințesă. Nu vreau ca astfel de oameni să rămână liberi”, a mai adăugat mama Rozei.

Ce spun rudele adolescentului care ar fi comis oribila crimă

„A avut o copilărie dificilă, tatăl își lovea copiii pe care îi avea dintr-o căsnicie anterioară. Nu au avut o viață ușoară și azi nu mai vorbesc cu el”, a declarat o rudă, care a preferat să rămână sub anonimat.

Se pare că și băiatul a avut de suferit din cauza tatălui, în timp ce mama lui nu îi acorda atenție.

„Mama, care de asemenea suferă de probleme mintale, nu i-a ajutat. El are probleme din copilărie, nu l-au susținut niciodată, nu l-au dus niciodată să primească ajutor”, a mai spus persoana respectivă.

O altă rudă a spus că băiatul vorbește cu bicicleta sa și că obișnuiește să creeze probleme.

Adolescentul era deja cunoscut în rândul poliției, acesta fiind acuzat de răpire, viol și agresiune sexuală asupra unor copii cu vârste de 10 și 11 ani, în februarie 2022. El a fost pus sub control judiciar și dus la un centru educațional. Adolescentul s-a întors la familie în februarie 2023.

O expertiză psihiatrică a aratăt că nu ar fi vorba despre probleme mintale, doar de o ușoară deficiență mintală, egocentrism și imaturitate psiho-afectivă. El a fost consultat de experți în timp ce se afla în arestul poliției, aceștia constatând că este „periculos pentru alții”.

Adolescentul suspectat de uciderea micuței Rosa riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Autopsia victimei, programată pentru vineri dimineață, ar trebui să stabilească „dacă a existat un viol” înainte ca fetița să fie ucisă, scrie vosgesmatin.fr.