mamaplus

Meteorologii români se pregătesc de un Cod Roșu: ”Vom ajunge chiar și la 45 de grade Celsius”

-
//
10.07.2024

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis avertismente de caniculă cod galben și portocaliu pentru întreaga țară miercuri. Se preconizează temperaturi sufocante, cu valori resimțite ce pot ajunge până la peste 40 de grade, scrie evz.ro.

mamaplus

Aceștia au declarat că se așteaptă ca în următoarele zile și până spre finalul lunii, să avem o creștere a temperaturilor, cu un val persistent și de lungă durată de căldură, posibil cel mai intens, având în vedere numărul de zile consecutive și extinderea sa aproape în toată țara.

Cod galben și portocaliu de caniculă

Codul Galben indică că valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în toate regiunile. Se vor înregistra temperaturi maxime între 33 și 37 de grade Celsius, cu un disconfort termic ridicat și posibile fenomene de caniculă locală.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități pe arii extinse.

În unele zone, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, caracterizând o noapte tropicală.

Județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, și municipiul București sunt aflate sub avertizare cod portocaliu de caniculă.

Temperaturile maxime vor atinge între 37 și 39 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor scădea sub 20 de grade Celsius, caracterizând o noapte tropicală, potrivit AMN.

Vom ajunge chiar și la 45 de grade Celsius

Elena Mateescu anticipează că în această săptămână cu siguranță meteorologii vor emite un cod roșu de caniculă, având în vedere situația din țară.

Conform declarațiilor acesteia, se pare că începând cu a doua parte a acestei săptămâni, se indică o probabilitate crescută de a înregistra primele valori de 40 de grade la umbră.

„Și, în condițiile în care anticipăm, pe măsură ce ne apropiem de această probabilitate, un procent de aproape 100%, cu siguranță vom emite cod roșu, așa cum am făcut-o și în primul val anterior, când după trei zile consecutive a fost emis, pentru județele din partea de sud a țării, cel mai timpuriu cod de caniculă, în iunie, în acest an.

Este posibil să consemnăm spre 45 de grade resimțite. Cel puțin 45 de grade resimțite”, a spus directoarea ANM.

Atât temperaturile maxime diurne, cât și minimele nocturne sunt foarte înalte, ceea ce accentuează efectul acestui val de caniculă.