Ministerul Sănătăţii a finalizat elaborarea Recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos şi activitate fizică în instituţiile de învăţământ. Din 1 septembrie acestea trebuie să fie aplicat în toate şcolile şi grădiniţele din țară.
Documentul indică produsele alimentare recomandate sau cele interzise îninstituţiile de învăţământ general, necesităţile nutriţionale ale copiilor în dependenţă de vârstă şi un set flexibil de reţete, care să fie pregătite în şcoli şi grădiniţe.
Scopul implementării acestor recomandări este de a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor şi adolescenţilor prin asigurarea alimentaţiei echilibrate şi raţionale în şcoli şi grădiniţe.
Noile meniuri au fost elaborate, în premieră, pentru sezonul rece şi cald al anului. Acestea presupun o alimentaţie mai bogată în fructe şi legume, promovează consumul apa potabilă filtrată sau îmbuteliată şi prevede crearea posibilităţilor de practicare a activităţii fizice în şcoli.
În meniuri au fost incluse două zile obligatorii de peşte, produse din făină integrală şi alimente dietetice pentru copiii cu afecţiuni digestive. Totodată, specialiştii au exclus din alimentaţie produsele din carne cu adaos de aditivi alimentari (mezeluri şi salamuri), produsele culinare prăjite în grăsimi şi au redus cantitatea de pâine, paste făinoase.
Actul normativ mai prevede și normele sanitare privind întreţinerea blocului alimentar sau modul de prelucrare a unor alimente precum: ouăle, carnea, peştele, lactatele, legumele, fructelor, ş.a.
Sursa: publika.md