Meniu nou în şcolile şi grădiniţele din ţară. Ce s-a inclus şi ce s-a exclus din alimentaţia copiilor

Meniu nou în şcolile şi grădiniţele din ţară. Ce s-a inclus şi ce s-a exclus din alimentaţia copiilor

-
//
24.06.2016

Noul meniu pentru şcoli şi grădiniţe a fost elaborat de Ministerul Sănătăţii. Sunt incluse multe fructe şi legume de sezon, produse din făină integrală şi alimente dietetice pentru copiii cu afecţiuni digestive. Meniul va urmează să fie aprobat de Guvern, apoi aplicat în toate instituţiile de educaţie. 

Meniu nou în şcolile şi grădiniţele din ţară. Ce s-a inclus şi ce s-a exclus din alimentaţia copiilor

Pentru prima dată, au fost elaborate meniuri pentru sezonul rece şi cald al anului. Totodată, acestea au fost adaptate la vârsta copiilor, profilul instituţiei de învăţământ şi programul de activitate. Specialiştii au exclus din alimentaţie carnea procesată şi au redus cantitatea de pâine şi paste.

"Recomandăm legumele la bucată. Când se taie legumele are loc procesul de contaminare cu microorganisme. Se pune accent pe uleiul vegetal. În fiecare zi crupele se alternează. De exemplu, dacă într-o zi dăm terci din ovăs, a doua zi dăm terci de grâu", a menţionat şefa de Secţie a Centrului Naţional de Sănătate Publică, Mariana Tutunaru.

O parte dintre noile recomandări au început deja să fie aplicate în unele grădiniţe, la insistenţa părinţilor.

"Am introdus pâinea din făină integrală. A fost greu să introduceţi acest timp de pâine? Nu a fost greu, deoarece părinţii au alocat suplimentar câte şase lei în acest scop. Câţi la sută dintre copii preferă acest tip de pâine? Toată instituţia", a spus Ala Guţu, managerul grădiniţei nr. 216.

După ce noul meniu va fi aplicat, copii vor mânca, în fiecare zi, câte 100 de grame de fructe şi până la 400 de grame de legume proaspete.

Noul meniu mai prevede diete pentru copiii cu afecţiuni gastrointestinale.În prezent, majoritatea dintre ei nu beneficiază de o alimentaţie specială.

Este şi cazul unei fetiţe, în vârstă de patru ani. Copila se confruntă cu o problemă gastrointestinală şi, în prezent, ea se află sub supravegherea medicilor. Starea fetiței se acutizează de fiecare dată când consumă alimente ce-i sunt, de fapt, interzise.

Meniul existent a provocat, de multe ori, nemulţumirea părinţilor.

"Ce anume vă displace? Modul în care e preparată mâncarea? Da. În primul rând nu e gustos, şi în al doilea rând nu se face bine dezinfectarea vaselor", a spus o mămică.

Din cauza alimentaţiei nesănătoase, aproximativ 50 la sută dintre preşcolari suferă de afecţiuni digestive.

Sursa: publika.md