Mediul înconjurător influenţează modul în care mănâncă oamenii

Mediul înconjurător influenţează modul în care mănâncă oamenii

-
//
01.04.2016

Cei patru factor majori, pe lângă alimentele din farfurie, care afectează mărimea porţiilor consumate.

Mediul înconjurător influenţează modul în care mănâncă oamenii

Mai multe studii realizate de diferiţi cercetători au condus la concluzia că mediul înconjurător influenţează modul în care mănâncă oamenii, dar şi cantitatea pe care aceştia o consumă, informează CSID, citat de descopera.ro.

Aceştia sunt cei patru factor majori, pe lângă alimentele din farfurie, care afectează mărimea porţiilor consumate, potrivit CSID.

1. Farfuriile mai mari

Se spune că oamenii mănâncă cu ochii mai întâi cu ochii şi în acest caz, ochii ar putea determina şi cantitatea. Persoanele care folosesc farfurii mai mari ori sunt serviţi cu porţii mai mari, mănâncă mai mult decât ar mânca în mod normal. Motivul este un fenomen numit iluzia Delboeuf potrivit căruia într-un cerc mai mare conţinutul din mijloc pare să fie într-o cantitate mai mică. Şi astfel, de obicei, în farfurii mai mari se pun porţii prea mari.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au analizat mai mult de 60 de studii şi au confirmat acest fenomen, iar cercetarea lor oferă o soluţie interesantă la această problemă: optarea pentru farfurii de dimensiuni mici.

Nutriţioniştii sugerează folosirea farfuriilor mai mari doar în cazul salatelor şi a legumelor.

2. Altitudinea

Atunci când oamenii călătoresc cu avionul nu mănâncă mai mult, dar dacă ştiu exact modul în care altitudinea le afectează papilele gustative, o să facă alegeri mai sănătoase când zboară. În timpul zborului cu avionul, papilele gustative devin amorţite din cauză că aerul uscat al aeronavei duce la uscarea mucoasei nazale, iar presurizarea determină o lărgire a membranelor, doi factori care împiedică detectarea mirosului mâncării şi, astfel, savurarea deplină a aromelor acesteia. În plus, scade abilitatea de a percepe gustul sărat cu 20-30%, iar cel dulce cu 15-20%.

3. Muzica

Studii realizate încă din anii ̕ 80 arată că persoanele mestecă mai repede pe măsură ce creşte volumul muzicii, iar restaurantele folosesc această informaţie în avantajul lor, potrivit CSID.

În linişte şi fără distracţii, persoanele tind să consume porţii mai mici. Sunetul este doar unul dintre indicatorii fizici folosiţi pentru a determina sentimentul de saţietate. Un studiu din 2016, realizat de o echipă de cercetători de la Brigham Young University, a arătat că zgomotul pe care îl fac oamenii atunci când mestecă scade pofta de mâncare. Persoanele care erau distrase de sunetul muzicii au mâncat mai puţin decât cele care au mâncat o linişte. Cercetătorii au descoperit că o persoană mănâncă semnificativ mai puţin dacă se concentrează pe sunetele pe care le face atunci când mestecă şi înghite.

4. Mâncatul social

Dacă o persoană este înconjurată de prieteni sau alte persoane, va consuma mai multă mâncare decât în mod obişnuit. Un studiu care a analizat mâncatul social, coordonat de John M. Castro de la Universitatea Georgia, a demonstrat că porţiile consumate alături de o persoană sunt cu până la 33% mai mari decât cele consumate în mod normal. Mai mult, procentul creşte cu 47%, 58%, 69%, 72% şi 96% în cazul în care masa este servită alături de două sau mai multe persoane.

Acest fenomen poate fi explicat prin faptul că multe persoane gustă din felurile de mâncare comandate de prieteni, potrivit unui studiu din 2012.

Mesele alături de familie sunt mai mari, dar durează mai puţin timp. Pe de altă parte, mesele alături de prieteni sunt însoţite de comandarea unui meniu generos şi durează mai mult, mai scrie CSID.

Sursa: unimedia.info