„Medicii fac minuni”. O spune o pacientă care credea că nu mai are șanse. După o intervenție de înlăturare a unei tumori, femeia a suferit o paralizie facială totală. Mai mult de un an, aceasta nu a putut vorbi și nici mânca fără ajutor. Săptămâna trecută, cei mai buni medici ai Institutului de Medicină Urgentă au efectuat o intervenție, pentru a-i restabili pacientei simetria facială, informează JurnalTV. Femeia spune că s-a născut pentru a doua oară și în câteva zile va fi externată.
„Doamna respectivă a avut o paralizie facială, ca urmare a unei intervenții de înlăturare a tumorii. Este o consecință și nicidecum o eroare sau o greșeală a actului chirurgical. A fost o paralizie totală pe partea dreapta. Nici nu putea să vorbească, dacă o să vedeți această pacientă o să vedeți cât de complicat a fost”, spune Dumitru Sârbu, doctor în științe medicale, conferențiar universitar.
Acum un an și trei luni, Feodora Colța a primit un diagnostic crunt: tumoare în regiunea bazei craniene. O echipă de medici a Institutului de Medicină Urgentă a efectuat o intervenție de înlăturare a tumorii. Ca urmare a intervenției, femeia a suferit o paralizie facială.
„Aveam dureri de cap, cădeam, mă simțeam nu prea bine. Am trecut rezonanța și mi-au spus: iată aveți așa și așa, trebuie de înlăturat. Mă gândeam deja... cum a vrea domnul. Vreau să mulțumesc încă odată medicilor, personalului medical. Sunt foarte buni, se adresează frumos și fac minuni. Când să mănânc nu puteam, curgea totul. Nu puteam înghiți. Așa am trăit un an de zile”, povestește Feodora Colța.
Pentru a-i restabili pacientei simetria facială au luptat cei mai buni medici.
„Ca rezultat s-a restabilit simetria facială a pacientei, ceea ce a permis ameliorarea a două aspecte. În primul rând aspectul funcțional, pacienta nu-și mai menține permanent fața cu mâna, se închide ochiul. Avem un alt grad de amplasare a colțului gurii”, explică Ilie Suharschi, medic chirurg maxilo-facial, doctor în medicină, conferențiar universitar.
Specialiștii spun că de cele mai multe ori pacienții nici nu cunosc despre asemenea intervenții. La Institutul de Medicină Urgentă, astfel de intervenții sunt efectuate două-trei, anual.