mamaplus

Medicii care refuză să se vaccineze nu vor mai primi indemnizația de 16 mii de lei în caz de infectare cu COVID-19

-
//
10.09.2021

Campania de imunizare împotriva COVID-19 a fost inițiată în Republica Moldova în martie 2021. Lucrătorii medicali au constituit grupul țintă prioritar pentru vaccinare și conform Planului Național de Imunizare anti-COVID-19 au fost prima categorie pentru care vaccinul a fost disponibil de la etapa I de aprovizionare cu vaccin. Vaccinarea împotriva COVID-19 constituie măsura eficientă de prevenire și reducere a riscului de îmbolnăvire.

Odată ce a fost asigurat și în continuare se asigură, accesul universal la vaccin pentru toți angajații sistemului de sănătate, lucrătorii medicali care evită sau refuză administrarea vaccinului, nu se vor mai încadra în categoria celor eligibili pentru a beneficia de indemnizația oferită din partea statului în legătură cu expunerea la riscul de îmbolnăvire.

Informația în cauză se regăsește într-o notă informativă la proiectul Hotărârii Guvernului „Privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică şi modificarea unor acte normative”.

În același document expediat de către Ministerul Sănătății către Guvern, se indică faptul că nu va fi acordată nici indemnizația de o sută de mii de lei în cazul decesului lucrătorului medical infectat cu noul coronavirus, dacă acesta nu era imunizat.

Aceasta nu este o decizie finală. Documentul în cauză a fost supus consultărilor publice, care se vor încheia pe 19 septembrie.