mamaplus

Medicii bat alarma: Tot mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci, inclusiv la copii

-
//
21.09.2021

Medicii de pe ambulanță trag un semnal de alarmă și atenționează că sporește numărul intoxicațiilor cu ciuperci. Săptămâna trecută, 15 persoane au solicitat urgența din motiv că s-au otrăvit. Este vorba despre 12 adulți și trei minori. 

Printre cei intoxicați se numără nouă femei și șase bărbați, iar pacienții au vârsta cuprinsă între opt și 73 de ani. Patru persoane sunt din raionul Orhei, trei sunt din raioanele Briceni și Ocnița, două din raioanele Edineț și Strășeni și o persoană din raionul Fălești.

„Menționăm faptul că numărul intoxicațiilor este net mai mare în mediul rural. Explicația provine din obiceiurile alimentare ale populației deprinsă să culeagă ciuperci din păduri și să le consume”, se arată într-un comunicat al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

În perioada ianuarie – septembrie 2021, au fost înregistrate 138 de cazuri de intoxicații cu ciuperci. În anul 2020, au fost raportate 480 de cazuri, comparativ cu 153 – în 2019.

CNAMUP îndeamnă cetățenii să consume doar ciupercile achiziționate din locuri autorizate, iar în cazuri suspecte de intoxicații după consumul ciupercilor, apelați la numărul de urgență 112.