mamaplus

Medic ORL, precizări despre cum putem gestiona tusea umedă și uscată

-
//
18.12.2023

Potrivit OMS, fiecare al treilea locuitor al planetei suferă de boli infecțioase respiratorii acute în fiecare an. La copiii cu vârsta sub trei ani, acestea reprezintă 65% din totalul bolilor înregistrate. Care sunt cauzele apariției tusei și cum implementăm corect terapia cu aerosoli în tusea umedă și uscată aflați de la medicul otorinolaringolog Dorin Romanat.

mamaplus

Potrivit specialistului, tusea reprezintă un act de protecție a căilor respiratorii pentru a nu permite pătrunderea diferitor bacterii sau iritanți care ar bloca respirația, transmite moldova1.md.

„Tusea, în general, este un act de protecție a căilor respiratorii și a zonei gâtului pentru a nu permite ca anumite particule sau corpuri străine să nimerească în căile respiratorii”, spune specialistul. 

„După clasificare, avem mai multe tipuri de tuse. Dacă vorbim de tusea acută, care apare în urma faringitei, este faringita, este o infecție, este o inflamație a zonei gâtului. De obicei, tusea acută durează câteva zile, până la două săptămâni. Aceasta este uscată și nu are expectorații”, explică otorinolaringologul.

Principalul pilon al terapiei pentru multe boli pulmonare pediatrice sunt medicamentele prin inhalare. Aceste terapii sunt administrate pacienților care primesc diferite tipuri de suport respirator.

„Aceste aparate ne ajută să curățăm mai ușor mucoasa nazală și să reducem din medicamentul administrat. Efectul rapid se observă mai mult în tusea seacă”, spune medicul otorinolaringolog.

Astfel, terapia cu aerosoli se regăsește printre tratamentele bolilor respiratorii la copii și adulți. Acest lucru se datorează posibilității optime de administrare a medicamentelor necesare direct în tractul respirator, care are un efect terapeutic mai mare, contribuie la ameliorarea precoce a simptomelor și la o scădere a severității evoluției bolii.