mamaplus

Maternitatea din Bălți nu mai are locuri libere pentru internare

-
//
26.01.2022

Maternitatea din Bălți, care din 1 ianuarie primește gravide din nordul țării, nu mai are locuri libere pentru internare. Situația pare cu atât mai disperată, cu cât, instituția urma să o substituie și pe cea din Fălești, care și-a sistat activitatea. Medicii spun că vor încerca să găsească o ieșire din situație, iar asta înseamnă externarea înainte de termen a mămicilor care au născut în cazul în care vin alte paciente.

Maternitatea din Bălți nu mai face față numărului mare de solicitări, spun medicii. Instituția are o capacitate de 50 de locuri, dar, acum, sub supraveghere se află peste 60 de gravide. 14 dintre acestea au ocupat câte unul din cele 15 paturi ale centrului Covid, amenajat în interior.

Cele care le vor face locuri noilor paciente sunt lăuzele. Ele vor fi nevoite să iasă din spital mai devreme decât ar trebui, spun managerii instituției.

„Introducem planul de externare mai rapidă a celor care au născut deja. Încercăm să vedem și să selectăm foarte bine criteriile de spitalizare”, susține Carolina Frumusachi, șeful Centrului Perinatal Nr.2, Spitalul Clinic Bălți.

Carolina Frumusachi a mai menționat că se spitalizează gravidele care au patologia sarcinii și unde evoluția infecției SARSCoV-2 are gravitate.

Am încercat să obținem o reacție la acest subiect și de la Ministerul Sănătății însă nici ministrul Ala Nemerenco și nici secretarul de stat, Svetlana Nicolaescu nu ne-a răspuns la telefon.

Maternitatea din Bălți primește toate grevidele din nordul țării, iar recent, în urma deciziei autorităților de a închide maternitatea din Fălești și Glodeni, numărul gravidelor va crește. Angajații instituiței medicale din Bălți susțin însă că deocamdată acest lucru nu a fost resimțit.

Motivul care a dus la sistarea activității din Fălești este lipsa cadrelor medicale necesare, precum doi medici obstetricieni-ginecologi și un medic neonatolog. Statisticele joase, la fel, au influențat decizia ca maternitatea să și sisteze temporar activitatea.