mamaplus

Marcela Paladi are proteze, dar este bântuită de dureri-fantomă: Creierul încă nu percepe că picioarele nu mai există

-
//
30.07.2023

Marcela Paladi – tânăra de 25 de ani care a rămas fără picioare, în urma accidentului grav de pe Viaductul din Chișinău, la începutul lunii februarie – a oferit un interviu pentru jurnalistul Dorin Galben, odată revenită acasă de la reabilitarea din Germania. În cadrul acestuia, a dezvăluit că are două tipuri de dureri, dintre care dureri-fantomă, scrie realitatea.md.

mamaplus

„Am două tipuri de dureri. Primul tip este dureri-fantomă. Al doilea tip de dureri îl simt mai mult la piciorul stâng, pentru că femurul a fost rupt și dislocat de la bazin, am o tijă de titan în măduva osului și două bolturi la picior. Apare atunci când merg, când fac mai mulți pași, când sunt obosită, pentru că au trecut abia cinci luni de la accident, încă e proaspăt. Un os are nevoie de 12 luni, ca să se restabilească și nu în toate cazurile, depinde de organism. Când mă așez/ridic nu le am, doar când merg, urc sau cobor scările, dar când sunt obosită”.

Cât despre ce-s durerile-fantomă, Marcela a explicat că „creierul încă nu percepe că unele membre din corp nu mai există și oferă unele impulsuri în sistemul nervos ca și cum le-ar căuta”. 

„Se manifestă prin diverse dureri, de exemplu, cârcei la nivelul gambelor care nu mai sunt. Deseori am avut senzația că amândouă tălpi sunt amorțite sau că mușchii sunt extrem de încordați până la durere. Ultima lună am avut dureri parcă în genunchii pe care nu-i am”.

„Asta durează de la 6 la 12 luni, iarăși în funcție de organism. După cinci luni s-au ameliorat. Înainte aveam nevoie de tramadol zi de zi, chiar aveam nopți albe din cauza durerilor. Cumva am trecut peste ele și acum e mult mai bine”.

În seara de 5 spre 6 februarie, Marcela a fost tamponată pe podul de la Botanica și a rămas fără picioare. Șoferul care a lovit-o a fost condamnat la pedeapsa cu închisoare pe un termen de 2 ani în penitenciar de tip deschis, executarea restului pedepsei aplicate cu închisoarea de 1 an și 6 luni fiind suspendată parțial pe o perioadă de probațiune de 3 ani, dacă în această perioadă inculpatul nu va săvârși o nouă infracțiune și prin respectarea condițiilor probațiunii, va îndreptăți încrederea ce i s-a acordat.

Permisul de conducere pe numele lui urmează să fie anulat, iar din contul său vor fi încasate prejudicii morale de un milion de lei, un milion de lei prejudiciu biologic și 5000 de lei – cheltuieli judiciare.

În aprilie, Marcela a plecat în Germania, acolo unde a beneficiat de proteze moderne și a învățat din nou să meargă.