Cele mai folosite medicamente pentru febră nu trebuie combinate, mai ales la copii, potrivit unui medic. Două dintre medicamente sunt utilizate larg – paracetamol și ibuprofen.
Paracetamolul asigură reducerea simptomelor cu administrare la 6 ore, potrivit greutății copilui. Ibuprofenul asigură ameliorarea simptomelor 8 ore – administrat potrivit greutății copilului, însă nu trebuie combinate, susține profesorul secției de toxicologie de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, potrivit Pro TV.
„Această modă de a administra alternativ, la interval de 4 ore, paracetamol cu ibuprofen nu are nicio justificare din punct de vedere al ameliorări febrei. Au fost făcute studii numeroase, tratamentul alternativ – ibuprofen alternativ cu paracetamol – nu are justificare! Paracetamolul, dacă e dat corect, adică 15 mg per kilogram corp, asigură 6 ore nivelul antitermic excelent, ibuprofenul asigură 8 ore. Nu e nevoie de aceste tratamente alternative, pentru că ele cresc riscul toxic în sine. La paracetamol, doza toxică este de 120 de mg per kilgram corp la 24 de ore. Dar există și toxicitate cumulativă. Când dai mai mult zile la rând”.
„De aceea, administrat la 4 ore, crește riscul de toxicitate, iar la paracetamol toxicitatea e hepatică. Hepatite severe medicamentoase, induse de depășirea dozei de siguranță a paracetamolului”, a spus prof. univ. dr. Coriolan Ulmeanu, Spitalul Grigore Alexandrescu, în emisiunea „Doctor de bine”.
Așadar, la infecție respiratorie – nu combinați. Copilul nu se poate hidrata corect sau varsă sau are diaree. Odată cu apa, se pierd și electroliți.