Situație critică în spitalele pentru copii din capitală. Nu mai sunt paturi libere pentru pacienții bolnavi de COVID-19. Oficialii de la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii spun că, din cauza numărului mare de spitalizări din ultimele zile, o parte din pacienți au fost transferați la Spitalul de Copii ''Valentin Ignatenco”.
''Rămâne situația încordată. De dimineață aveam 140 de pacienții, practic sunt foarte puține locuri. Ieri am externat 28 de pacienți şi tot 28 am internat. În rest conlucrăm cu spitalul Ignatenco care ne ajută şi deschid şi ei paturi.'', a spus Ludmila Bîrcă, directorul spitalului Boli Contagioase pentru Copii.
Medicii spun că o mare parte din copii care ajung la spital sunt infectați concomitent cu SARS-CoV-2 şi cu gripă.
''La copii avem mai frecvent afectarea căilor respiratorii superioare, avem tuse, bronşiolită, vome, scaune lichide, febra până la 40-41 grade Celsius. Adesea covidul merge cu alte infecții respiratorii, avem COVID plus gripă, avem COVID plus varicelă.'', a precizat Ludmila Bîrcă.
Şeful Direcției de sănătate a Primăriei Chişinău, Boris Gîlca, susține că din cauza numărului mare de spitalizări a fost creată Celula de Criză pentru a face față fluxului de pacienți.
''Am desconcentrat un pic situația prin inaugurarea de ieri seara a unei secții suplimentare la spitalul pentru copii ''Valentin Ignatenco''. Astfel, la spitalul Ignatenco sunt activate cinci secții pentru copii cu suspecții sau confirmați cu COVID pe un număr total de paturi de 175.'', a spus șeful Direcției de sănătate a Primăriei Chişinău, Boris Gîlca.
Potrivit lui, jumătate dintre pacienţii sunt aduşi din mai multe raioane ale ţării.
''Peste 50% din copiii internaţi în spitalele municipale sunt copii din raioane. Este anormal ca copii de la nord de la sud de sute de kilometri să fie transportaţi la Chişinău.'', a mai spus Boris Gîlca.
Într-o postare pe Facebook ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, a scris că au fost deschise secţii pediatrice cu profil COVID în raioanele Edineţ, Soroca, Hânceşti, Căuşeni, Comrat, Ceadâr-Lunga şi Floreşti. Totodată, aceasta a precizat că fiecare instituţie medicală are de la 15 până la 20 de paturi cu posibilitatea de a se extinde până la 30 de locuri.