Indiferent că sunt espressoare sau cafetiere tradiţionale, aceste aparate conţin niveluri ridicate de bacterii şi mucegai, motiv pentru care trebuie să fie acordată o atenţie sporită atunci când sunt curăţate.
Aceste aparate electrocasnice sunt relativ sigure pentru consumatori, atât timp cât aceştia respectă recomandările producătorilor privind curăţarea lor. Totuşi, fără o curăţare de rutină, acestea pot favoriza apariţia bacteriilor şi a mucegaiului.
Rezervorul de apă al aparatelor de cafea poate deveni unul dintre cele mai murdare locuri din bucătărie, dacă nu este curăţat regulat.
De asemenea, zona din jurul aparatelor de cafea poate să conţină mulţi germeni, la fel şi mânerul cănii termorezistente. La espressoare, cei mai mulţi germeni pot apărea în partea superioară a aparatului, unde de obicei oamenii pun dozele de cafea.
Cănile de cafea folosite la birou, mai ales cele utilizate de mai multe persoane, pot adăposti germeni, inclusiv E. coli. De vină ar fi şi bureţii folosiţi pentru spălarea acestora.
Un studiu realizat în 2011 de fundaţie a descoperit că 50% dintre rezervoarele analizate conţineau mucegai sau bacterii.
Potrivit Administraţiei pentru alimente şi medicamente din SUA, mucegaiul dezvoltat pe alimente poate provoca sensibilizarea persoanelor cu alergii şi chiar apariţia infecţiilor. Experții recomandă golirea completă a apei nefolosite din rezervor şi scoaterea capacului, pentru ca acesta să se poată usca, bacteriile şi mucegaiurile fiind iubitoare de umiditate.
Chuck Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, spune că zonele din companii dedicate pauzelor de cafea pot adăposti mai multe bacterii decât toaletele, în cele mai multe clădiri de birouri.
Aparatele de cafea sunt suficient de fierbinţi pentru a distruge majoritatea germenilor, dar acest lucru nu ar trebui să înlocuiască o curăţare şi detartrare regulată temeinică. De asemenea, oţetul folosit în mod tradiţional la detartrare, este eficient în ceea ce priveşte curăţarea, dar nu este un dezinfectant.