mamaplus

Mai mulți părinți, revoltați că profesorii le-au cerut fotografii şi video cu copiii lor în perioada stării de urgență

-
//
16.06.2020

Unii părinți sunt nemulțumiți că profesorii le-au cerut fotografii şi video cu copiii lor în perioada stării de urgență. Mai mult, ei susțin că minorilor le-a fost încălcat dreptul la viață privată. În acest sens, a fost depus un demers la Ministerul Educației, prin care se solicită tragerea la răspundere a profesorilor.

Președintele Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu, a spus că mai mulți părinți s-au plâns că profesorii le-au cerut dovezi cum copiii lor se joacă, precum şi informații despre starea lor de sănătate.

„În primul rând, aceste informații nu pot fi trimise prin grupurile generale sau comune. În special, profesorul nu are competența de a colecta informații și de a ține registre”, a explicat Sergiu Bozianu, preşedintele Asociației pentru Protecția Vieții Private.

La rândul lor, responsabilii de la Ministerul Educației invocă o hotărâre a Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Această decizie s-a bazat pe hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale, care a solicitat anumite date. Dar în niciun caz nu am cerut crearea unor grupuri, colectarea unor fotografii. Fiecare diriginte a decis pe cont propriu despre cum să conlucreze cu părinții atunci când colectează aceste informații”, a declarat Valentin Crudu, şef de direcție la Ministerul Educației.

Totodată, şeful Direcției învățământ general, Valentin Crudu, a declarat că la Ministerul Educației nu a venit nicio plângere din partea părinților sau a tutorilor şi că regretă că au fost sesizați despre acest lucru abia după încheierea anului școlar.

„Acum putem doar regreta că unii profesori au colectat informații într-un mod în care i-a nemulțumit pe părinți. Prin urmare, am luat o decizie și am solicitat departamentelor de învățământ raionale să oprească această practică”, a specificat Crudu.

Astfel, din 11 iunie a fost semnat un ordin prin care profesorilor li se interzice să colecteze informații despre sănătate a copiilor. Mai mult ca atât, părinții pot depune o plângere împotriva profesorului.

„Dacă totuși cineva va solicita astfel de informații, părinții pot scrie o plângere la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, astfel încât această instituție va aplica o amendă de până la 15 mii de lei”, a subliniat preşedintele Asociației pentru Protecția Vieții Private.

Totodată, profesorii care vor fi sancționați riscă că nu mai poată efectua anumite activități pe un termen de până la un an.