mamaplus

Mai mulți părinți din Chișinău se plâng că elevii îngheață în clase

-
//
20.10.2021

Mii de elevi din Chișinău sunt nevoiți să învețe în frig, deoarece școlile la care merg nu au fost conectate, deocamdată, la agentul termic. Astfel, elevii stau la ore îmbrăcați în geci și spun că le este foarte greu, mai ales când trebuie să scrie.

Elevii care își fac studiile la Liceul „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din sectorul Buiucani susțin că stau și îngheață la ore și abia reușesc să scrie ceea ce le dictează profesorii, fiindcă în sala de clasă e uneori mai frig decât afară.

„Era frig în clasă și nu puteam să scriu. Este frig la mâini. Este foarte greu, nu putem să stăm așa, trebuie să ne îmbrăcăm numaidecât mai gros. Nu putem scrie din cauza asta”, se plâng elevii, potrivit unui reportaj realizat de o televiziune.

Părinții consideră că autoritățile trebuiau demult să conecteze instituțiile școlare la agentul termic: „Decât să investim în medicamente mai bine în căldură, nu?”.

De cealaltă parte, directorul Liceului „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, Iurie Donțu, promite că zilele următoare caloriferele se vor încălzi. „Săptămâna trecută am văzut situația, iar ieri am constatat că este mai frig un pic, pereții sunt reci, podeaua, totul e beton. Și am decis ca astăzi să expediem solicitarea de a ne conecta”, a spus acesta.

Frigul se simte și la Liceul Teoretic „Nikolai Gogol” din capitală.

Responsabilii de la „Termoelectrica” susțin însă că instituțiile școlare sunt conectate la solicitarea managerilor. „Unii din ei cred că încă nu doresc să se conecteze, fac careva economii. Unii dintre ei doresc să se conecteze după vacanță”, a precizat director comercial al „Termoelectrica”, Victor Puiu.

Cu o reacție la acest subiect a venit și primarul general Ion Ceban. Pe pagina sa de Facebook, edilul a anunțat că blocurile locative din capitală vor începe să primească agent termic din 22 octombrie. Între timp, doar grădinițele au căldură.

Cât privește instituțiile de educație timpurie din suburbii, din cele 27 de grădinițe doar 10 beneficiază de agent termic. Cu referire la școli, doar jumătate din acestea au caloriferele calde, a menționat Ceban, în condițiile în care anterior, specialiștii din sănătate au declarat că numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 în rândul copiilor este în creștere, iar odată cu răcirea vremea cazurile vor fi și mai multe.

Ce ține de instituțiile medicale municipale, primarul a menționat că doar 22 din totalul de 64 sunt conectate la încălzirea centralizată. De asemenea, este livrat agent termic centralizat în 167 de blocuri de locuințe din capitală, din totalul de 2 710.