Exodul refugiaților ucraineni continuă. Peste 500.000 de persoane au trecut granița în țările vecine. Din numărul acestora, 41.700 de refugiați sunt în Republica Moldova. Pe lângă locuri de cazare și produse necesare, ucrainenii pot beneficia de servicii medicale gratuite la IMSP Spitalul Clinic Bălți. Pentru asta, ei au nevoie să prezinte orice act care să le confirme identitatea.
„Avem adresări la moment. Avem pacienți și cu COVID și non-COVID. Ținând cont că avem secție COVID, noi îi spitalizăm. La ziua de ieri s-au adresat trei pacienți în unitatea de primiri urgență adulți. Am avut o adresare și la Centrul perinatal. O gravidă de 33-34 de săptămâni, la care i s-a acordat asistență medicală. Și chiar acuma la moment se spitalizează o tânără în săptămâna a 20-a de sarcină”, susține Ala Condrea, vicedirector IMSP Spitalul Clinic Bălți.
Pe lângă serviciile medicale, instituția va oferi proaspetelor mămici și un set de lucruri destinate îngrijirii nou-născutului.
„Din cadrul spitalului s-au organizat pachete pentru nou-născuți, cu tot necesarul. Femeile care urmează să nască vor primi tot necesarul pentru îngrijirea unui nou-născut. Începând de la talk, ulei pentru copilaș, hăinuțe, produse de igienă. Adică tot necesarul pentru prima perioadă”, a mai menționat Ala Condrea, vicedirector IMSP Spitalul Clinic Bălți.
Chiar dacă nu toți refugiații știu despre aceste servicii, ei spun că și așa le sunt recunoscători cetățenilor Republicii Moldova pentru ajutor.
Acordarea asistenței medicale pentru persoanele refugiate din Ucraina este prestată gratuit, indiferent dacă pacientul este asigurat sau nu. Pe lângă serviciile medicale, acestea pot benefica și de consiliere psihologică, fără a plăti vreun ban.