mamaplus

Mai multe grădiniţe din capitală au fost izolate termic

-
//
09.02.2022

Şase grădinițe din capitală au fost izolate termic anul trecut, iar directorii instituțiilor spun că schimbările sunt vizibile. Căldura se menține mai mult în încăperi şi pot fi făcute economii, chiar în condițiile majorării tarifului la gaze. Anul trecut, în ianuarie, Grădinița nr.6 din sectorul Centru a consumat aproape 51 de gigacalorii pentru încălzire. Iar luna trecută, după termoizolare, doar 42 de gigacalorii.

"Dacă temperatura este mai mare de 22 de grade, bineînțeles că avem centrală unde o reglăm. Înainte, practic, deloc nu o puteam deconecta, nu puteam economisi deloc, dar de când au făcut schimbări, deja putem şi economisi”, a menționat Tatiana Bîrsa, şef de gospodărie la Grădinița nr. 6.

Peste 200 de copii vin la grădinița numărul 6.

"Nu se pierde atât de repede pentru că s-a făcut izolarea termică a clădirii şi ne simțim bine, copiii se simt bine, vin uşurel îmbrăcați”, a spus Irina Polevoi, educator grădinița nr. 6.

Pentru izolarea termică a clădirii s-au cheltuit 380 de mii de lei. Acum, instituția este în căutare de fonduri şi pentru celelalte anexe care necesită intervenții.

"Clădirea este destul de veche, din 1962. Clădirea avea fisuri, era destul de deteriorată şi agentul termic se epuiza în van", a menționat Lidia Alexa, directorul Grădiniței nr. 6.

Şi grădinița numărul 146 din capitală a fost reabilitată şi izolată termic.

"A fost schimbat total sistemul de încălzire, caloriferele din grupă şi sunt dotate cu termostate, care ne permit să reglăm temperatura în instituții şi evident că este o economie enormă", a declarat Nina istrati, directorul Grădiniței nr. 146.

Primarul Capitalei a anunțat la şedința de luni a Primăriei că 20 de instituții de învățământ din Chişinău sunt în plin proces de izolare termică.

"În total, în ultimii doi ani de zile sunt alte circa 30 de instituții educaționale care au fost izolate din sursele bugetare ale municipiului Chişinău. La fel, în cele peste 250 de instituții educaționale au fost executate lucrări privind conservarea energiei termice prin schimbarea diferitor tâmplării", a spus Ion ceban, primarul capitalei.

Potrivit responsabililor Direcției Educație a municipiului Chişinău, anul trecut au fost izolate termic 21 de instituții de învățământ.