mamaplus

Mai multe construcții fără autorizații, ridicate în Chișinău anul trecut

-
//
03.06.2024

Cinci construcții au fost ridicate, anul trecut, fără autorizație, în municipiul Chișinău. Iar de la începutul acestui an sunt deja două cazuri de acest fel. Cel puțin acestea sunt datele de la autorități. Fenomenul nu e nou. De ani buni, unii agenți economici fentează legea și ridică blocuri fără să aibă aprobările necesare. Într-un final, însă, intră în legalitate după ce apelează la instanțele de judecată.

mamaplus

În timp ce Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică nu poate da decât amenzi, specialiștii spun că aceste probleme s-ar rezolva dacă legile ar fi îmbunătățite, transmite tvrmoldova.md.

Agentul economic începe o construcție fără a deține aprobările necesare. Autoritățile îl prind și îi aplică o amendă pe care firma o contestă în instanță, iar procesul se întinde pe mult timp. Aceasta este ecuația prin care multe companii reușesc să ridice blocuri ilegal.

„Un astfel de șantier vedem chiar în centrul istoric al Chișinăului, pe strada Ismail. Pentru că acest bloc se ridică fără aprobările necesare, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică l-a amendat de două ori pe beneficiarul clădirii. Acesta, însă, a contestat sancțiunile în instanță și, între timp, muncitorii continuă lucrările nestingherit”, relatează jurnalista TVR Moldova, Daniela Danilova.

„Compania deține toate actele permisive în vigoare, proiect de execuție, avize de la ministere. Compania nu a fost sancționată, compania a avut o ședință de lucru în cadrul agenției, unde s-a prezentat tot pachetul de acte”, a menționat juristul Andrei Andreev.

Un alt șantier care ridică semne de întrebare este pe strada Testemițanu, 12, unde o companie a început să ridice un bloc de locuințe. Pe panoul informativ al șantierului nici vorbă de numărul autorizației de construcție. De altfel, complexul locativ e ridicat pe un teren unde pot fi construite doar case unifamiliale, conform regulamentului de urbanism.

„- Vă anunț că înregistrez apelul, pentru că este de interes public reacția dvs.
– Uitați, dvs. puteți înregistra, dar eu aș… voi răspunde la întrebări, dacă o să mi le adresați în scris.
– Despre blocul de pe str. Testemițanu, 12, un bloc în construcție, vrem să știm dacă există autorizație de construcție.
– Uitați-vă, blocul de pe Testemițanu, 12 (n. r. se ridică), în baza actelor permisive, eliberate de autoritățile publice și în baza documentației de proiect. Eu vă trimit adresa electronică, dvs. îmi adresați întrebările în scris”, spune Ion Briceac, beneficiar.

La solicitarea în scris compania nu a răspuns, deocamdată. Direcția Arhitectură a Primăriei a confirmat, însă, că nu a emis autorizație pentru această construcție. 

În acest caz, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică va demara un control. Reprezentanții instituției spun, însă, că singura pârghie legală pe care o au sunt amenzile.

„La toate obiectele e așa... deși inspectoratul solicită sistarea lucrărilor, în prima instanță este suspendat controlul nostru și până se ajunge la decizia definitivă avem cazuri că obiectul deja e construit”, a declarat șeful Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică, Ion Moraru.

„În mare parte instanța decide asupra demolării lor. Și deseori se întâmplă că trece mult timp de când s-a s-a comis contravenția. Trecând acest termen de prescripție, legea prevede că nici judecătorul nu poate să oblige demolarea, dacă a fost depășit acest termen. Și de multe ori se întâmplă că stăpânii acestor construcții încearcă prin alte metode să legalizeze, metode legale desigur, dar într-un final să obțină totuși… - Care ar fi soluția în acest caz? – Să nu se aplice niciun termen de prescripție, măcar pentru aceste categorii de contravenții. Să fie fără termen”, spune avocatul Andrei Habravan.

Între timp, autoritățile continuă să-și paseze responsabilitatea în astfel de situații.

„Toate întrebările pe care le-ați adresat dvs. sunt întrebări foarte bune pentru Primăria municipiului Chișinău”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Reprezentanții Primăriei nu au venit deocamdată cu o reacție în aceste cazuri. 

Datele Inspectoratului pentru Supraveghere Tehnică mai arată că, doar de la începutul acestui an, s-a descoperit că 14 agenți economici au demarat construcția unor clădiri cu abateri de la proiecte.