Mai mult de jumătate dintre copiii din Moldova sunt educaţi prin violenţă

Mai mult de jumătate dintre copiii din Moldova sunt educaţi prin violenţă

-
//
24.09.2014

76% din copiii din Republica Moldova cu vârste cuprinse între 2 şi 14 ani sunt educaţi prin violenţă, din care 48% sunt supuşi pedepselor fizice, iar 69% agresiunii psihologice. Constatările de mai sus au fost făcute în raportul global „Ascuns la vedere: o analiză statistică a violenţei asupra copiilor”, prezentat de UNICEF la Chişinău.

Mai mult de jumătate dintre copiii din Moldova sunt educaţi prin violenţă

UNICEF a prezentat şi şase strategii de acţiuni, care au menirea să prevină şi să reducă violenţa împotriva copiilor, transmite IPN.

La capitolul procentajului de copii supuşi agresiunii psihologice sau pedepsei fizice, Republica Moldova se situează pe locul 32  printre 56 de state, unde locul întâi indică cea mai alarmantă situaţie.  În 8 din cele 215 cazuri de omor înregistrate în 2013 în Republica Moldova victime au fost copii.

Reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan, a declarat că, din păcate, abuzul asupra copiilor are loc în fiecare zi şi în fiecare societate. Cu toate acestea, rareori există statistici veridice, deoarece fenomenul violenţei asupra copiilor este unul invizibil, ascuns şi nedeclarat. „Este nevoie ca toţi să raporteze violenţa: autoriăţile, medicii, vecinii şi copiii deopotrivă, pentru a putea pune capăt acestui fenomen. Trebuie să facem tot posibilul ca ceea ce este acum un fenomen invizibil să devină vizibil şi să ne asigurăm că acesta dispare”, a spus reprezentantul UNICEF.

Nune Mangasaryan a subliniat că în Republica Moldova şi societatea civilă s-a angajat serios să lupte împotriva violenţei asupra copiilor şi a realizat un mecanism unic de referire intersectorială în cazurile de abuz şi exploatare a copiilor. Principala acţiune de prevenire a violenţei asupra copiilor ţine de informarea părinţilor despre metodele non-violente de disciplină şi de dezvoltare a unor servicii comunitare în sprijinul copiilor victime. O altă propunere este ca sistemul de justiţie să devină mai sensibil la drepturile şi nevoile copiilor supuşi violenţei şi abuzului.

Raportul UNICEF documentează violenţa în locurile în care copiii ar trebui să fie în siguranţă.

Sursa