mamaplus

Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Iată ce nu trebuie să facă gospodinele astăzi

-
//
13.04.2020

Astăzi începe Săptămâna Patimilor, numită şi Săptămâna Mare - ultima din Postul Paştelui. În această perioadă, credincioșii se pregătesc de sărbătoarea Învierii lui Hristos, prin post riguros şi rugăciune.

Fiecare zi din Săptămâna Patimilor se numeşte „Mare”. În Lunea Mare se pomeneşte pilda despre smochinul fără rod, pe care l-a blestemat Isus. Smochinul simbolizează sufletul ce nu aduce roade duhovniceşti - pocăință, credință, rugăciune şi fapte bune.

Potrivit tradiției, în această perioadă se ține post aspru, iar credincioşii mănâncă doar produse de post, fără ulei. La rândul lor, preoții citesc cele patru Evanghelii. 

Lunea din această săptămână nu se lucrează în fond, nu se lucrează din greu, fiindcă este ziua când raiul este închis şi cine moare în această zi nu poate fi înmormântat, pentru că ajunge în iad, aşa spune tradiția din calendarul popular.

Tradiția spune că în primele zile din Săptămâna Patimilor se face ordine în gospodării, casele sunt zugrăvite, iar mobilierul reparat. Totodată, până în Miercurea Mare este permisă munca la câmp. Apoi, bărbații trebuie să-şi ajute nevestele la treburile de pregătire pentru sărbătoarea Paştelui.