mamaplus

Locatarii unor blocuri din Capitală stau în frig din cauza datoriilor

-
//
22.11.2023

Lipsa unui gestionar și datoriile la facturi fac ca locatarii câtorva blocuri de apartamente din sectorul Râșcani al capitalei să rămână fără căldură în calorifere.

mamaplus

Între timp, frigul de afară le dă mari bătăi de cap oamenilor, ei fiind nevoiți să folosească încălzitoarele, transmite moldova1.md.

Locatarii blocului de pe strada Andrei Doga 39/3 spun că, pe lângă lipsa unui administrator, casa are datorii mari la facturile de apă, lumină și gaz.

„Nu are și nici nu știu dacă e preconizat să fie. Ne-am strâns toți, s-au spălat țevile. Au și multe datorii, foarte multe datorii, eu sunt la zero la tot. Sperăm să avem căldură. Acum e un pic mai călduț, pe parcurs o să fie rece.”

Oamenii spun că fosta administratoare a blocului și-a vândut apartamentul și a plecat, iar alegerea unui nou gestionar este extrem de dificilă în condițiile în care nimeni nu vrea să-și asume această activitate. 70 la sută dintre locatari sunt găzdași, iar restul sunt mame cu copii și bătrâni.

„Nu avem căldură. Înghețăm cu totul, avem copii mici, avem bătrâni. Nu avem om responsabil, ea a plecat de la noi și noi nu putem să alegem fiindcă avem mulți găzdași. În casă este foarte frig.”;

„Bine stăm, cu cămine, cum credeți că stăm, la mine soțul e după infarct și nu pot să îl țin fără căldură. - Nu v-ați oferit dumneavoastră să administrați blocul? - Nu, nu, nu, mulțumesc. - De ce?”;

„Am înghețat. Dar toți îngheață, mulți sunt copii. În fiecare an se reține. - Aveți cămin în casă ca să vă încălziți? - Nu am nimic.”

Potrivit pretorului Sectorului Râșcani, Mihai Furculiță, situația se repetă an de an.

„În urma ședinței petrecută de ieri cu mai mulți reprezentanți ai blocurilor, sunt cinci blocuri în sector. Urmează ca să încheie contract cu persoana desemnată din cadrul Asociației de Locatari. Pretura poate interveni doar la spălarea sistemei, la înlăturarea unor neajunsuri. Toate dețin pașaport tehnic”, spune Mihai Furculiță.

Reprezentanții Termoelectrica spun că în repetate rânduri au solicitat locatarilor să delege un gestionar. În lista caselor care nu au fost conectate la căldură este și blocul de pe strada Tudor Vladimirescu 20.

„La aceste blocuri nu au fost pregătite sistemele interne de încălzire și nu au fost aleși gestionarii de bloc. Pentru a asigura buna funcționare a sistemului intern de încălzire, precum și pentru a evita unele incidente, Termoelectrica a solicitat de mai multe ori consumatorilor blocurilor locative din str. Andrei Doga 39/3, str. Tudor Vladimirescu 20, să numească un administrator de bloc”, spune Ionela Vasilenco, manager comunicare, Termoelectrica.

Potrivit reprezentanților Primăriei, în Chișinău, 93 la sută din blocurile de apartamente au fost conectate la agentul termic. Peste 2500 de case au deja căldură, iar alte 200 ar urma să fie conectate.