Tinerii specialişti refuză să profeseze în mediul rural, din cauza salariilor mici şi lipsei de perspectivă, iar cadrele didactice care activează în prezent au depăşit demult limita de vârstă. O situaţie similară este şi la sudul Moldovei, în raionul Cantemir.
Aici nu ajung 45 de profesori, în special, la dicipline matematică, fizică.
Direcţia de învăţământ a raionului Cantemir depune eforturi să atragă absolvenţii instituțiilor pedagogice. Însă nici indemnizaţia unică de 30 de mii de lei, promisă de către stat, nu pare tentată pentru tinerii specialişti. Pentru a suplini lipsa de cadre, unii dascăli sunt nevoiţi să activeze în două trei instituţii.
Rectorul Universităţii Pedagogice „Ion Creangă", Nicolae Chicuș, susţine că problema nu va fi soluţionată atât timp cât salariile profesorilor vor rămâne mici. Mai mult, el dă asigurări că numărul locurilor vacante în şcoli este mult mai mic decât cel al absolvenţilor instituţiilor pedagogice.
Studenţii au un singur argument: salariul. Asta deşi profesorii sunt remuneraţi în mod egal, indiferent că profesează la oraş sau în sat.
Potrivit datelor statistice, pe parcursul ultimilor cinci ani, numărul cadrelor didactice a scăzut cu aproximativ cu 21 la sută.
Sursa: moldovenii.md