mamaplus

Legislația reproducerii artificiale modificată. Materialul genetic va putea fi transportat peste hotare

-
//
09.12.2022

Legislația națională ce reglementează domeniul sănătății reproducerii, transplantului de țesuturi și celule a fost actualizată și aliniată la prevederile legislației europene, informează realitatea.md. Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură un proiect de modificare a mai multor acte legislative.

Proiectul prevede eliminarea din Legea privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane a excepției cu referire la organele, țesuturile şi celulele reproductive, organele, țesuturile şi celulele embrionare şi fetale (inclusiv celulele hematopoietice embrionare).

Proiectul reglementează un șir de activități ce însoțesc nemijlocit asistența medicală a reproducerii: consimțământul beneficiarilor, procedura de fertilizare in vitro, conservarea și crioconservarea celulelor sexuale, a gameților, precum și decongelarea acestora, donarea, transportarea, inclusiv transfrontalieră.

Inițiativa a fost elaborată de deputații Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, Adrian Belîi, Maria Pancu, Ana Oglinda, în colaborare cu Ministerul Sănătății și cu Agenția Națională de Transplant.

Dan Perciune a precizat că, la propunerea Guvernului, s-a exclus posibilitatea de a acorda indemnizații pentru donatorii de celule reproductive. Astfel, s-a decis că aceștia pot primi o compensație, nu de la stat însă, ci de la pacienții care solicită această procedură, prin intermediul instituției medicale unde aceasta este realizată.

Potrivit autorilor, aproximativ una din 6-7 familii au dificultăți în a concepe un copil, iar fenomenul este din ce în ce mai puternic resimțit în societatea noastră. Cu toate că serviciile medicale care pot soluționa aceste probleme sunt prestate în țara noastră, totuși până în prezent nu sunt reglementate mai multe norme, iar serviciile se oferă exclusiv în instituțiile private.