mamaplus

La USM va fi deschisă prima creșă pentru copii: Când se preconizează

-
//
16.01.2024

Creșa pentru copiii angajaților și studenților Universității de Stat din Moldova (USM) va fi deschisă la primăvară, susține administrația instituției. Spațiul este amenajat în blocul unu al universității și va avea două încăperi, una pentru nou-născuți și alta pentru copii de până la trei ani.

mamaplus

Potrivit prorectorului USM, Otilia Dandara, inaugurarea creșei se preconizează pentru această primăvară și urmează a se identifica sponsori. În prezent, în încăpere au loc lucrări de reparație, transmite europalibera.org.

„Vor fi două încăperi. În cea pentru copii mai mari, va fi angajată o bonă, capacitatea va fi de 70 de persoane. În cea pentru bebeluși, cu capacitatea de 5-6 copii, se va permite doar accesul rudelor de gradul întâi, care vor avea grijă de micuți în lipsa părinților”, a spus Otilia Dandara.

Creșa va fi deschisă cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) care, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a oferit expertiza tehnică și suport financiar de circa 450.000 lei.

Potrivit reprezentanților UNFPA, USM va fi prima instituție din Republica Moldova care va testa serviciul de îngrijire a copiilor cu vârsta de 0-3 ani la locul de muncă. 

Inițial, administrația universității își propunea să lanseze serviciul în ianuarie 2023. Potrivit rectorului Igor Șarov, universitatea are 55 de studenți și 27 de profesori cu copii de până la trei ani, iar spațiul va fi amenajat în funcție de numărul solicitărilor. În total, la USM învață peste 11.000 de studenți, aceasta fiind cea mai mare universitate din Moldova.

Acum doi ani, Parlamentul a adoptat o lege care permite agenților economici să amenajeze spații de îngrijire a copiilor angajaților lor, în cadrul companiilor, în condițiile în care R. Moldova se confruntă cu un deficit major de creșe. Cheltuielile vor fi asigurate de angajatori.

Pentru a fi mai convingători, unii deputați și angajați ai Parlamentului au venit atunci la ședință cu copiii lor mici. Deputat PAS pe atunci și actualmente ministru al Educației, Dan Perciun, a spus atunci că doar 16% de copii de 1-2 ani merg la grădinițe sau creșă, fapt care duce la o rată mică de angajare a femeilor și pune în dificultate financiară părinții în primii ani de viață a copilului.