mamaplus

La toate casele de schimb valutar din Moldova vor fi instalate camere de supraveghere video

-
//
15.04.2022

La toate casele de schimb valutar din Republica Moldova vor fi instalate camere de supraveghere video. Obligativitatea vine după ce deputații au votat un proiect de lege în acest sens. Autorii sunt cei de la Banca Națională a Moldovei, care spun că măsura este atât pentru a supraveghea activitatea acestor agenți economici, cât şi pentru protejarea clienților. Opoziția s-a opus din start proiectului. Propunerea nu a fost nici pe placul majorității parlamentare, care totuşi şi-a dat votul pentru că instrumentul este indispensabil pe piața valutară.

"Se stabileşte cerința de dotare a unităților de schimb valutar cu sisteme de supraveghere video. Obligația de a asigura înregistrarea video pe toata durata programului de lucru în regim real si păstrarea acestor înregistrări cel puțin 15 zile calendaristice.", susține Tatiana Ivanicichina, viceguvernator BNM.

"În cazul în care doreşte să returneze o plată şi respectiv noi trebuie să avem o probă care să demonstreze că în decurs de 30 de minute el s-a adresat şi casa de schimb să-şi onoreze obligațiunile de a returna sau de a anula operațiunea.", susține Victor Șușu, şef Direcție Sistem de Plăți, BNM.

Autorii proiectului de lege spun că aceste modificări vor duce la îmbunătățirea deservirii clienților caselor de schimb valutar. Decizia fost luată în urma mai multor plângeri din partea cetățenilor.

"Pe parcursul ultimelor 12 luni, la BNM au parvenit 800 de apeluri telefonice de la beneficiari ai serviciilor de schimb valutar cu diferite încălcări.", susține Tatiana Ivanicichina, viceguvernator BNM.

De altfel, şi ultimul raport al Serviciului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor arată că la casele de schimb valutar există un risc sporit de spălare a banilor.

O altă prevedere a proiectului de modificare a legislației valutare constă în majorarea amenzilor aplicate caselor de schimb valutar sau hotelurilor. Astfel, agenții economici care admit încălcări vor fi sancționați de la 25 de mii de lei până la 100 de mii de lei. Proiectul a fost votat în prima lectură de 54 de deputați PAS. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să treacă şi de a doua lectură. După votul final, agenții economici vor avea 5 luni pentru implementarea prevederii.