mamaplus

La Soroca va fi creat un centru pentru copii în situații de risc

-
//
31.03.2022

La Soroca va fi creat un centru de zi pentru copii care se află în situații de risc și pentru copii cu dizabilități – Centrului de zi „Speranța”. Investiția se va face cu sprijinul financiar al partenerilor europeni. Aici vor fi prestate servicii de consiliere și reabilitare psihosocială, logopedie și terapie ocupațională. Vor fi organizate diferite activități pentru părinți.

În cadrul centrului va fi amenajată o sală senzorială cu diferite tipuri de elemente de stimulare. Specialiștii instituției vor oferi activități de recuperare pentru copii, dar și lecții pentru părinți și îngrijitorilor copiilor.

„Vom avea activități dedicate părinților și îngrijitorilor copiilor care vor veni la centru pentru a maximiza potențialul de dezvoltare a copiilor, pentru a implica și părinții în oferirea intervențiilor corespunzătoare pentru o recuperare maximă a dizabilității și abilitarea familiei de a se implica maximal în dezvoltarea copilului. În plus, vom desfășura campanii de informare a comunității în privința drepturilor egale ale tuturor copiilor și serviciilor sociale pentru ei disponibile în raionul Soroca”, a spus, la evenimentul de lansare a serviciului, Valentina Onică, președinta Asociației „Casa Speranțelor”.

Proiectul „Speranța” – Centru de Zi cu servicii de calitate pentru copii” este implementat în perioada ianuarie 2022 – august 2023. Potrivit vicepreședintei raionului Soroca, Svetlana Păunescu, Consiliul Raional prin acest proiect vine să îmbunătățească accesul copiilor la servicii sociale de calitate, care le-ar favoriza incluziunea și buna dezvoltare.

Manageră de proiecte la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Victoria Neaga, a afirmat că Uniunea Europeană acordă o mare importanță rolului pe care societatea civilă îl are în procesul de realizare a reformelor la nivel local.

„Organizațiile societății civile sunt parteneri de încredere care îmbunătățesc considerabil calitatea vieții persoanelor din grupuri vulnerabile, dezvoltând servicii sociale esențiale în comunități”, a adăugat managera de proiect.

Asociația „Casa Speranțelor” face parte din cele 40 de organizații care au primit sau vor primi finanțare pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane din grupuri vulnerabile în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană.