La Chişinău se va desfăşura Marşul pentru viaţă

La Chişinău se va desfăşura Marşul pentru viaţă

-
//
23.03.2016

În perioada 1–31 martie, în Republica Moldova are loc „Luna pentru viaţă 2016”, care va culmina cu Marşul pentru viaţă, organizat sâmbătă, 26 martie. Nadejda Usatâi, preşedinta Asociaţiei „Moldova pentru viaţă”, care a iniţiat acţiunea, declară că mesajul pe care organizatorii doresc să-l transmită prin tema acestui an - „Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie” – este că binele femeii însărcinate nu este opus binelui copilului pe care îl poartă, ci ele se construiesc unul pe altul, şi că familia şi societatea au de câştigat dacă sprijină femeile în perioada de sarcină, în general, şi femeile aflate în criză de sarcină, în particular, transmite IPN.

La Chişinău se va desfăşura Marşul pentru viaţă

Cu prilejul acestor evenimente, organizatorii atrag atenţia că în anul 2012 au fost înregistrate 37 de avorturi raportate la 100 de copii nou-născuţi. În aceste condiţii, Republica Moldova este printre ţările cu cea mai mare rată a avorturilor din lume, de 3 ori mai mare decât a unor ţări precum Austria, Belgia, Germania, Franţa, Olanda, Elveţia. Luând în considerare doar numărul avorturilor înregistrate în spitalele din ţară, Moldova se află pe locul 11 în lume în privinţa raportului număr de avorturi la populaţia ţării, cu rata de 51,6%.

Nadejda Usatâi subliniază că Marşul pentru viaţă nu înseamnă condamnarea celor care au făcut avort, nu înseamnă judecarea părinţilor speriaţi de lipsa siguranţei, vor alege să meargă înainte fără copilul care li se pare că le încurcă viaţa sau a cărui viaţă li se pare că nu o pot asigura în condiţii optime. „A fi împotriva avortului fără a oferi întregul sprijin de care o femeie are nevoie pentru a naşte copilul este fariseic şi ineficient. Cui îi pasă de copil îi pasă şi de mamă şi face tot ce este nevoie pentru a o ajuta”, menţionează preşedinta asociaţiei.

Marşul pentru viaţă este apolitic şi neconfesional, dar este deschis participării tuturor confesiunilor religioase şi formaţiunilor politice. Pe site-ul www.marsulpentruviata.md vor fi accesibile informaţiile de la organizatorii locali. Până în prezent sunt anunţaţi organizatori de evenimente similare în peste 20 de localităţi din ţară.

La Chişinău, marşul va începe la ora 12.00 şi se va desfăşura pe traseul – IMSP Spitalul Clinic Municipal nr. 1 (str. Melestiu, 20) – Viaduct – str. Ciuflea – bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – Scuarul Catedralei. La finalul acţiunii, în Scuarul Catedralei, în jurul orei 13.30, va fi organizat un concert caritabil „Live for Life”, cu acces liber.

Sursa: IPN