mamaplus

Japonia are cei mai sănătoși copii din lume. Iată ce mănâncă elevii niponi la prânz

-
//
16.10.2019

Un raport UNICEF, publicat marţi, plasează Japonia pe primul loc la sănătate infantilă, cu o rată scăzută de mortalitate şi un număr foarte mic de copii subponderali.

Potrivit experţilor, la această situaţie contribuie mai mulţi factori, printre care atenţia specială acordată de japonezi sănătăţii, controalele medicale periodice organizate pentru copii şi, mai ales, prânzul şcolar. 

Japonia dispune de indicatori excelenţi pentru nutriţie şi sănătatea copiilor săi, menţinând în acelaşi timp un indice foarte scăzut al obezităţii.

„Mesele de prânz sunt mai întâi stabilite de nutriţionişti și doar apoi sunt servite în toate şcolile primare şi în majoritatea colegiilor din Japonia”, a declarat Mitsuhiko Hara, medic pediatru şi profesor la Universitatea Kasei Gakuin din Tokyo. 

Gustările de acasă nu sunt permise în școli

Masa de prânz este obligatorie, iar gustările aduse de elevi nu sunt binevenite. În majoritatea şcolilor, mesele de prânz nu sunt gratuite, însă sunt puternic subvenţionate. 

Fiecare masă este calibrată pentru a avea aproximativ 600-700 kilocalorii repartizate în mod echilibrat între glucide, carne şi legume. 

Un prânz luat la o şcoală din regiunea Gunma (centru) arată cam așa: orez cu peşte la grătar şi o farfurie cu spanac şi germeni de soia, servite cu supă miso de porc, toate însoţite de lapte şi prune.