Școlile din Israel, Marea Britanie și SUA sfătuiesc părinții să șteargă aplicațiile de socializare ale copiilor lor, din cauza temerilor că militanții Hamas vor difuza sau vor răspândi videoclipuri tulburătoare cu ostaticii care au fost capturați în ultimele zile.
Asociația de părinți a unei școli din Tel Aviv a declarat că se așteaptă ca videoclipuri cu ostatici „implorând pentru viața lor" să apară pe rețelele de socializare, transmite adevarul.ro.
Într-un mesaj adresat părinților, împărtășit cu CNN de către o mamă a copiilor de la un liceu din Tel Aviv, asociația le-a cerut părinților să elimine aplicații precum TikTok de pe telefoanele copiilor lor.
„Nu le putem permite copiilor noștri să se uite la aceste lucruri. De asemenea, este dificil, mai mult - imposibil - să reținem tot acest conținut pe rețelele sociale", potrivit asociației de părinți. „Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare".
Hamas a avertizat că va posta uciderea ostaticilor pe rețelele de socializare dacă Israelul va lua în vizor persoane din Gaza fără avertisment.
Există preocupări suplimentare că teroriștii vor exploata algoritmii de social media pentru a direcționa în mod specific astfel de videoclipuri către adepții influencerilor evrei sau israelieni, într-un efort de a duce un război psihologic împotriva israelienilor și evreilor și a susținătorilor lor la nivel global.
În timpul atacului de sâmbătă, militanți înarmați ai Hamas au trecut granița puternic fortificată în Israel și au luat până la 150 de ostatici, inclusiv ofițeri ai armatei israeliene, înapoi în Gaza. Atacurile surpriză au ucis cel puțin 1.200 de persoane, potrivit Forțelor de Apărare israeliene, și au rănit alte mii de persoane.
Îndemnuri la dezactivarea aplicațiilor de social media
De când Israelul a început sâmbătă atacurile aeriene asupra enclavei palestiniene, cel puțin 1.055 de persoane au fost ucise în Gaza, inclusiv sute de copii, femei și familii întregi, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății. Acesta a precizat că alte 5.184 de persoane au fost rănite, începând de miercuri.
Pe măsură ce războiul continuă, unele școli evreiești din SUA le cer, de asemenea, părinților să nu împărtășească videoclipurile sau fotografiile aferente care ar putea ieși la suprafață și să îi împiedice pe copii - și pe ei înșiși - să le privească. De asemenea, școlile îi sfătuiesc pe membrii comunității să își șteargă aplicațiile de socializare în această perioadă.
„Împreună cu alte școli evreiești de zi, îi avertizăm pe părinți să dezactiveze aplicațiile de social media, cum ar fi Instagram, X și Tiktok, de pe telefoanele copiilor lor", a scris directorul unei școli din New Jersey într-un e-mail.
„Informațiile grafice și adesea înșelătoare circulă liber, sporind temerile elevilor noștri. ... Părinții ar trebui să discute despre pericolele acestor platforme și să își întrebe zilnic copiii despre ceea ce văd, chiar dacă aceștia au șters cele mai nefiltrate aplicații de pe telefoanele lor."
O altă școală din Marea Britanie a declarat că le-a cerut elevilor să își șteargă aplicațiile de socializare în timpul unei adunări de siguranță.
TikTok, Instagram și X - fostul Twitter - nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la modul în care combat creșterea numărului de videoclipuri postate online și la comentariile privind școlile care le cer părinților să șteargă aceste aplicații.Enter your email to receive CNN's nightcap newsletter.
Dezinformările sunt la ordinea zilei
Dar X a precizat pe platforma sa că a înregistrat o creștere a numărului de utilizatori activi zilnici în zona de conflict, iar echipele sale au „luat măsuri împotriva a zeci de mii de postări pentru partajarea de materiale grafice, discursuri violente și comportament plin de ură".
„De asemenea, continuăm să monitorizăm în mod proactiv discursul antisemit ca parte a tuturor eforturilor noastre", a declarat echipa de siguranță a X. „În plus, am luat măsuri pentru a elimina câteva sute de conturi care încercau să manipuleze subiectele în trend".
Compania a adăugat că rămâne „concentrată" pe aplicarea regulilor site-ului și le-a reamintit utilizatorilor că pot limita mediile sensibile pe care le pot întâlni vizitând opțiunea „Conținutul pe care îl vedeți" din Setări.
Cu toate acestea, dezinformarea continuă să facă ravagii pe platformele de socializare, inclusiv pe X.
O postare vizualizată de peste 500.000 de ori - cu hashtag-ul #PalestineUnderAttack - a pretins că arată un avion care a fost doborât. Însă clipul era din jocul video Arma 3, după cum s-a precizat ulterior într-o „notă a comunității" anexată la postare.
Un alt videoclip care se pretinde că arată generali israelieni după ce au fost capturați de luptătorii Hamas a fost vizualizat de peste 1,7 milioane de ori până luni. Cu toate acestea, videoclipul arată, în schimb, detenția unor separatiști din Azerbaidjan.
Marți, Uniunea Europeană l-a avertizat pe Elon Musk de „sancțiuni" pentru dezinformarea care circulă pe X în contextul războiului dintre Israel și Hamas.
De asemenea, miercuri, UE l-a informat pe Zuckerberg, directorul general al Meta, cu privire la un val de dezinformare pe platformele sale - care includ Facebook - și a cerut companiei să răspundă în 24 de ore în legătură cu modul în care intenționează să combată această problemă.
Marți, într-o relatare pe Instagram, Zuckerberg a calificat atacul drept „rău pur" și a declarat că atenția sa „rămâne concentrată pe siguranța angajaților noștri și a familiilor lor din Israel și din regiune".