mamaplus

Ion Ceban: ”Consilierii municipali sunt împotriva redeschiderii grădinițelor și școlilor”

-
//
31.08.2020

După ce Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca orarul de activitate al instituțiilor preșcolare și școlare să fie stabilit de către administrația instituției și coordonat cu autoritatea publică locală, primarul de Chișinău Ion Ceban a venit astăzi cu un mesaj care pune sub semnul întrebării revenirea copiilor în școli și grădinițe din 1 septembrie.

”Consilierii municipali, împotriva redeschiderii grădinițelor și școlilor din 1 septembrie. Au motivat prin faptul că „nu doresc să-și ia această responsabilitate”. Iată de ce!!! Îmi voi asuma personal responsabilitatea pentru ca școlile și grădinițele să fie redeschise de mâine, chiar dacă este la limita legii. Toate condițiile au fost create pentru ca copiii să revină în grădinițe și școli.”, a scris primarul pe pagina sa oficială de Facebook.

O parte din consilieri s-au arătat nemulțumiți deoarece, potrivit lor, autoritățile publice centrale își doresc să pună toată responsabilitatea pe seama Consiliului Municipal Chișinău, lăsând ca această decizie să fie luată de consilieri. Unii aleși locali au cerut să-și asume responsabilitatea primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban. După câteva ore de discuții contradictorii și acuzații reciproce, consilierii au votat azi decizia cu privire la reluarea procesului educațional, cu câteva amendamente.

Unul dintre amendamente prevede că executarea deciziei este pusă în sarcina viceprimarului de ramură, Angela Cutasevici, și a Direcției generale educație, tineret și sport. Potrivit unui alt amendament, controlul executării prezentei decizii îi revine primarului capitalei. Un alt amendament prevede că Direcția educație va coordona programul de activitate al instituțiilor de educație timpurie.

Menționăm că anterior viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici a declarat că activitatea instituțiilor de învățământ va fi reluată la decizia fondatorului, în baza raportului emis de ANSA și ANSP. Potrivit viceprimarului, din cele 131 de grădinițe din Capitală, doar una nu este pregătită pentru deschidere.

”O grădiniță nu are raportul coordonat și urmează la o altă ședință CMC să fie aprobată decizia în cazul ei. Este o grădiniță-creșă și nu intră în categoria de vârstă admisă. Primele intrări vor fi la grupele pregătitoare, iar din 7 septembrie vor reveni grupele de 4-6 ani. Totodată, solicităm CMC-ului coordonarea programului de activitate a grădinițelor, nu de la 07:00-15:00, ci atât cât va decide directorul instituției. La fel, managerii vor decide numărul de copii în grupe, nu neapărat 12”, a declarat viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici. 

În același timp, ANSA și ANSP a dat aviz pozitiv pentru 145 de instituții de învățământ din cele 148 de școli din municipiul Chișinău. Trei instituții din suburbii urmează să fie evaluate astăzi. Potrivit Angelei Cutasevici, dacă un elev va fi testat pozitiv cu COVID-19, atunci toată clasa va continua orele online.