mamaplus

Instituțiile de învățământ din Moldova au început pregătirile pentru noul an de studii

-
//
26.07.2023

Școlile au intrat în pregătire pentru noul an școlar. În instituțiile de învățământ au loc lucrări de reparație, în unele e vorba de reparație capitală, iar în altele, de întreținere. De asemenea, școlile sunt dotate cu mobilier nou.

mamaplus

În Gimnaziul „Andrei Porcescu” din satul Căinarii Vechi, raionul Soroca, lucrările sunt în toi. Aici, lucrătorii dau cu vopsea și amenajează spațiile pentru studii, transmite moldova1.md.

VOX: „Am început să dăm cu var prin clase, băncile, scaunele, podeaua. Tot dăm cu var pe coridoare, ștergem ferestrele, spălăm. Facem tot în ordine ca să vină copiii cu mare plăcere la 1 septembrie pe curat.”;

„Lucrările s-au pornit îndată după ce s-au terminat examenele. Vopsim, spălăm geamurile, împrospătam ca să fie curat.”;

„Vopsim pereții, ștergem geamurile, vopsim cu alb, să fie curat, să fie proaspăt tot pentru elevi, să aibă posibilitatea să învețe normal.”

Administrația instituției de învățământ anunță că în noul an de studii sunt așteptați aproximativ 700 de elevi.

Grigore Marinescu, directorul Gimnaziului „Andrei Porcescu” din satul Căinarii Vechi, spune că, în sălile de clasă, reparația aproape s-a încheiat.

„A rămas de făcut reparații pe coridoare, pe terenul școlii avem de lucru, de abia am început. Blocurile sanitare le renovăm, facem reparații capitale. Reparațiile curente le facem pe banii bugetului instituției, pentru acest an s-au alocat 15 mii de lei și sperăm să ne încadram în suma aceasta.”

Iar în Liceul Teoretic „Ion Creangă” din municipiul Soroca se fac reparații din contul economiilor făcute în anul trecut de studii.

„Din lipsa de finanțe, nu prea avem așa lucrări mari, dar totuși am planificat 120 de mii pentru reparații curente și materiale de reparații în jur de vreo 50 de mii. Pe parcurs, din economii, în special de la salariu, am găsit încă 130 de mii și, astfel, am schimbat teracota la etajul doi în blocul claselor primare”, relatează Anatolie Iavorschi, directorul Liceului Teoretic „Ion Creangă”.

Până în prezent, din cele 45 de instituții de învățământ din raionul Soroca, în șapte din ele au fost încheiate lucrările de reparație.