mamaplus

Instagram a devenit principala platformă folosită de reţelele de pedofili

-
//
08.06.2023

Instagram, filială a Meta, este principala platformă folosită de reţelele de pedofili pentru a promova şi vinde conţinut care prezintă abuzuri sexuale asupra minorilor, potrivit unui raport al Universităţii Stanford şi al Wall Street Journal (WSJ).

mamaplus

„Reţele mari de conturi, care dau impresia că sunt operate de minori, promovează în mod deschis vânzarea de conţinut” de pornografie infantilă, au declarat miercuri cercetătorii de la Cyber Policy Center al prestigioasei universităţi din Silicon Valley.

„Instagram este în prezent cea mai importantă platformă pentru aceste reţele datorită caracteristicilor precum algoritmii de recomandare de conţinut şi mesageria care ajută vânzătorii să intre în contacte cu cumpărătorii”, au adăugat ei.

Şi nu este nevoie nici ca pedofilii, nici ca aceste reţele să dea dovadă de multă ingeniozitate. Potrivit WSJ, o simplă căutare cu cuvinte cheie precum #pedowhore sau #preteensex afişează conturi care folosesc aceşti termeni pentru a face publicitate conţinutului care prezintă abuz sexual asupra minorilor, scrie AFP și Agerpres.

Adesea, aceste profiluri „pretind că sunt operate chiar de copii şi folosesc pseudonime cu tentă sexuală”, detaliază articolul.

Conturile nu spun direct că vând aceste imagini, dar prezintă meniuri cu opţiuni, inclusiv solicitarea de anumite acte sexuale, în unele cazuri.

Cercetătorii de la Stanford au observat şi oferte pentru videoclipuri cu scene de bestialitate şi automutilare. „La un anumit preţ, copiii sunt disponibili pentru ‘întâlniri’ în persoană”, continua articolul.

Raportul evidenţiază rolul jucat de algoritmii popularei reţele de socializare: un cont de test creat de cotidianul de afaceri a fost „inundat cu conţinut care sexualizează copiii” după ce a dat click pe câteva astfel de recomandări.

Meta nu a răspuns imediat unei solicitări de reacţie din partea AFP.

Potrivit WSJ, gigantul reţelelor sociale a recunoscut că au existat probleme în cadrul serviciilor sale de securitate şi a spus că a creat un „grup de lucru” pentru a se ocupa de această problemă.