mamaplus

Indemnizația unică la nașterea copilului în Moldova va fi majorată

-
//
21.12.2019

Majorarea va fi aplicată de la începutul anul viitor. Potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului de la Chișinău, se propune majorarea cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului cu 388 lei.

Astfel, indemnizația va crește de la 7.911 la 8.299 lei. Autorii inițiativei susțin că în anul 2020 de indemnizația unică la nașterea copilului vor beneficia circa 40.358 copii. Mijloacele financiare necesare au fost planificate în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2020.

Indemnizaţia unică la naşterea copilului se stabileşte pentru fiecare copil născut viu, inclusiv în cazul gemenilor. Aceasta se acordă mamei, iar în cazul decesului ei reprezentantului legal al copilului. Indemnizația se acordă după ce copilul a fost înregistrat la oficiul stării civile cu condiţia că a fost solicitată cel târziu în termen de 12 luni de la naşterea copilului.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială la locul de domiciliu sau, în cazul în care a fost stabilită indemnizaţia de maternitate, la casa teritorială care a stabilit indemnizaţia de maternitate, sau în mod electronic prin portalul guvernamental unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naţionale (www.cnas.md).